logoPučko Otvoreno Učilište Labin

Znanje POkreće Svijet

"VJEŽBANJE OBITELJI"

GRADSKA GALERIJA LABIN predstavlja samostalnu izložbu „VJEŽBANJE OBITELJI“ autorice Petre Mrša. Izložbu će u petak, 05. svibnja 2017. u 20:00 sati otvoriti kustosica Martina Miholić. U navedenom terminu najavljujemo i razgovor o istoimenoj knjizi.

Vježbanje obitelji

Radi se o projektu koji je nastao 2014. i koji je već bio predstavljen u Galeriji Kranjčar, u Zagrebu,2014., MSU, ESSL art award, u Zagrebu, 2015., Galeriji Knežev dvor, u Rabu, 2015., Lazareti, u Dubrovniku, 2015., u Malom salonu, u Rijeci, 2015., MKC u Splitu, 2015. i nominiran za ESSL art award.

"Rad Vježbanje obitelji kroz prizmu pojmova «diskurs», «fotografski medij» te «performativnost», obrađuje temu mogućnosti promjene uhodanih intimnih odnosa kao što su obiteljski. Ako se znanje, kao što objašnjavaju M. Foucault i J. Butler, može dovesti u pitanje direktnim iskustvom, onda se znanje o sebi i drugome u intimnom odnosu, može preispitati poticanjem djelovanja koje bi se razlikovalo od svog dotadašnjeg zajedničkog djelovanja koje je generiralo postojeće znanje. Sa željom da preispitam moć takvog, direktnog iskustva, odlučila sam zajednicu u kojoj imam najtvrdokornije intimne odnose- primarnu obitelj - odvesti u novu situaciju, te svakom članu ponuditi da podijeli s ostalima neke aktivnosti koje još nikada nije. Članovi obitelj današnjeg društva dijele vrlo uzak opseg aktivnosti i djelatnosti te se smanjuje količina zajedničkog iskustva, a članovi jedni drugima postaju stranci. Više se ne dijeli zajednički rad, znanje se ne prenosi s koljena na koljeno (već putem medija i institucija), slavlja su svedena na tri prevelika ručka godišnje u kojima nema pjesme niti plesa. Sve je ovo prihvaćeno kao normalno stanje mjesta u kojem iz biološkog bića prelazimo u društveno; u kojem bi trebali osjećati potpunu pripadnost kao kompletne ličnosti (a ne djelomičnu, određenu funkcijom koju u istoj izvršavamo). Smatram da je teško osjećati pripadnost grupi s kojom se dijeli svega nekolicina aktivnosti, te da je potrebno pozabaviti se pronalskom novih aktivnosti kojima bi se ponovno uspostavilo međusobno poznavanje članova obitelji, bliskost i pripadnost. U želji da nađem neke nove prakse i «izvježbam» osjećati obitelj, pozvala sam svoju obitelj na putovanje u kojem sam stakla značajno novo iskustvo sa članovima svoje obitelji koje poznajem već 30 godina. Bilježenjem spomenutog obiteljskog putovanja, nastala je fotografska serija Vježbanje obitelji." (...Petra Mrša)

PETRA MRŠA rođena je 1985. u Rijeci. Diplomirala je fotografiju na Akademiji dramske umjetnosti, sociologiju na Filozofskom fakultetu i psihologiju na Hrvatskim studijima. Izlagala je 10 samostalnih i sudjelovala u 30 skupnih izložaba. Njezina je stvaralačka preokupacija pronalaženje načina da se dovede u pitanje konstruirane društvene koncepte koji određuju vrijednosti i norme u suvremenom društvu. Njezin rad ističe probleme kao što su performativni aspekti intimnih odnosa, suvremeni odgoj, autoizražavanje, iracionalno i intuitivno razmišljanje među mladima, život u urbanim i seoskim sredinama. Bavi se fotografijom, kolažem, knjigom, eksperimentalnim videom, instalacijom, happeningom, uličnom akcijom. Njezin je rad dio zbirke Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, Muzeja grada Zagreba, a predstavljen je i kao suvremena hrvatska fotografska platforma.

Izložba je realizirana uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin, Grada Labina i Istarske županije, a može se pogledati do 26. svibnja 2017., svakim danom osim nedjelje, od 10 do 14 i od 17 do 20 sati.

Gradska galerija Labin / Ulica 1. maja 5, Labin / Tel. 052 852 123 /
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Facebook: www.facebook.com/gradskagalerijalabin

Vježbanje obitelji

POU Labin

Adresa: Alda Negrija 11

Demo

Ravnateljica

Daniela Mohorovic

Kontaktirajte nas!

Tel: +385 52 852 133

Save

Copyright © 2014 Pučko Otvoreno Učilište Labin. All Rights Reserved.

Lloyds design studio, web design, graphic design