logoPučko Otvoreno Učilište Labin

Znanje POkreće Svijet

"3. OTOK DR. MOREAUA"

GRADSKA GALERIJA LABIN predstavlja samostalnu izložbu "3. OTOK DR. MOREAUA" autora DANKA FRIŠČIĆA. Izložbu u Gradskoj galeriji Labin otvoriti će Feđa Gavrilović, povjesničar umjetnosti, u petak, 2. lipnja 2017., u 20:00 sati.

Danko Friščić

Danko Friščić rođen je 1970. u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1997. godine u klasi Đure Sedera. Laureat je rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za slikarstvo 1995. godine te dobitnik nagrade Praha Graphic 2007.
Dobitnik je nagrade HDLU-a za najbolju izložbu 2014.u Zagrebu(„Brod Luđaka“ s D.Mezakom). Studijski je boravio u Cite International Des Arts u Parisu, na Likovnoj akademiji u Pragu te Kasselu itd.

Izvanredni je profesor pri Slikarskoj katedri na ALU u Zagrebu.
Izlagao je na 40-ak samostalnih i preko 150 skupnih izložbi u zemlji (Zagreb, Pula, Rijeka, Poreč, Labin, Varaždin, Bjelovar, Sl. Brod, Osijek, Knin, Šibenik, Split, Hvar, Dubrovnik) i u inozemstvu (Pariz, Rim, Firenca, Torino, Beč, Amsterdam, Metz, Berlin, Braunschweig, Ljubljana, Prag, Bratislava, Budimpešta, Krakow, Gdanjsk, Olsztyn, Istambul, Ankara, Iowa City). Radovi mu se nalaze u mnogim privatnim i državnim kolekcijama.

"Umjetnik stvara prostorni kolaž od prikaza ličnosti, situacija i narativnih linija, bez želje da prenese neku priču ili poruku, a tu možemo vidjeti i poveznicu s Wellsovim antijunakom Moreauom koji je od otoka načinio svoj atelijer, kreativnu radionicu u kojoj daje na volju svome stvaralaštvu, kreirajući neobična bića. Hodajući kroz izložbeni prostor uistinu nam se čini kao da smo u multimedijalno predstavljenom umu pacijenta umobolnice. Tu se isprepliću bizarne video projekcije, psihodelične slike na platnu i čudnovate fotografije. Umjetnikova metoda gradnje ovog ambijenta, kao i drugih koje je nedavno predstavio (primjerice godine 2014., s Davorom Mezakom u MSU-u), sastoji se od prikupljanja vizualnih dojmova koji privlače njegov interes i koji se temelje na poetici popularne kulture, odnosno znanstvenofantastičnih, horor i špijunskih romana, filmova i stripova. Takva lektira je razlogom njegovih metamorfoza u različite likove iz čudnovatih fiktivnih svjetova: mistične zlikovce, super agente ili galaktičke tirane.
Materijale koje koristi na jednoj instalaciji Friščić ponovno asimilira u neku drugu, preslagujući svoje slike, plakate i video zapise poput Lego kockica uvijek u nove konstrukcije s ruba pameti te kombinirajući dojmove i pojmove posve iracionalnom logikom kojoj je ključ razumijevanja već spomenuto divljenje onime što se naziva šund literatura ili kinematografija. Junaci ove instalacije, koja i oblikom podsjeća na eksploziju sugerirajući raspršenost i širenje značenja, su uz fiktivne super heroje i antiheroje stvarni ljudi čija je priča gotovo filmska: Donald Trump, ekscentrični milijarder koji je postao američki predsjednik ili Josip Manolić, stari šef obavještajne službe koji zna najstrože tajne špijunskog podzemlja. Fragmenti uzbudljivoga filma složeni su u suludi i kaotični svijet, kao da je neki pijani kinooperater pobrkao kolutove Trećeg čovjeka, Velikog počinka, Flash Gordona i Mehaničkog baleta pa je publika primorana gledati nepovezane segmente tih složenih, čudnih, a ponekada i nelogičnih ostvarenja.
Ipak, mahnitost i nasumičnost konstrukcije samo su prvi dojmovi jer, kako podsjeća Shakespeare u Hamletu, u svakom ludilu postoji metoda. Friščić izrazito svjesno pristupa svijetu u kojemu živi te ga prebacuje u stripovsku poetiku kaotičnosti i pretjeranosti, a inzistiranjem na njima, ostvaruje specifično pop-kulturno očuđenje stvarnosti."
(Feđa Gavrilović ...iz predgovora katalogu izložbe)

Postav izložbe trajati će od 27. svibnja. Dobrodošli svi oni koji žele vidjeti proces nastajanja izložbe, odnosno Friščićevog "site-specific" ambijenta.

Izložbu u Gradskoj galeriji Labin posjetite do 24. lipnja 2017.

Izložba je realizirana uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin, Grada Labina, Istarske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Gradska galerija Labin / Ulica 1. maja 5, Labin / Tel. 052 852 123
Facebook: www.facebook.com/gradskagalerijalabin

Danko Friščić

Save

POU Labin

Adresa: Alda Negrija 11

Demo

Ravnateljica

Daniela Mohorovic

Kontaktirajte nas!

Tel: +385 52 852 133

Save

Copyright © 2014 Pučko Otvoreno Učilište Labin. All Rights Reserved.

Lloyds design studio, web design, graphic design