logoPučko Otvoreno Učilište Labin

Znanje POkreće Svijet

"INTERFERENCIJE"

GRADSKA GALERIJA LABIN predstavlja međunarodnu izložbu "Interferencije" i istoimeni performans austrijskih autorica CLAUDIE-MARIE LUENIG, CORNELIE KÖNIG, CORNELIE MITTENDORFER i SABINE MÜLLER-FUNK. Otvorenje izložbe i performans održati će se u subotu, 28. listopada 2017. godine, s početkom u 18:30 sati.

Interferencije

Claudia-Maria Luenig rođena je 1957. u Herbernu (DE). 1980. godine završila je studij kemijskog inženjeringa na Sveučilištu Munster (DE). Svoje školovanje nastavila je na studiju umjetnosti na Australskom Nacionalnom Sveučilištu u Canberri (AUS), gdje je 1992. završila preddiplomski studij vizualnih umjetnosti (kiparstvo).
Po završetku studija na sveučilištu RMIT u Melbourneu (AUS) 1998. stekla je titulu magistra umjetnosti iz područja dizajna interijera, a 2013. godine na Sveučilištu za primijenjenu umjetnost u Beču završila je doktorski studij umjetnosti.
Sudjelovala je u mnogim rezidencijalnim programima za umjetnike, uključujući i međunarodni rezidencijalni program Villa Waldberta u Feldafingu na jezeru Starnberg (DE). Odabrana je za sudjelovanje u rezidencijalnom program za umjetnike Cité Internationale des Arts u Parizu (FRA) u 2019. godini. Izlagala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u Austriji i u inozemstvu.

Cornelia König rođena je 1963. u Badenu (AUT). 1981. studirala je na arhitekturu na Tehničkom Sveučilištu u Beču. 1983. dobila je Majstorski certifikat Staklarske škole u Kramsachu (Tirol). Svoje obrazovanje nastavila je na Umjetničkoj akademiji u Stuttgartu. 2008. završila je magistarski studij umjetnosti i kulturnog menadžmenta na Akademiji glazbe i izvedbenih umjetnosti u Beču. Od 2007. predsjednica je Kunstvereina (umjetničke organizacije) u Badenu. Izlagala je na mnogim izložbama u Austriji i međunarodno. Njezini radovi uglavnom su skulpture, fotografije i svjetlosne kutije. Živi i radi u Badenu.

Cornelia Mittendorfer rođena je 1953. u Gmundenu (AUT). Živi u Beču gdje radi kao vizualna umjetnica i odvjetnica. Osnovni element njezina rada je istraživanje ljudskoga stanja bilo radeći na pravilnoj percepciji ili baveći se političko-povijesnim temama. Koristi znanstvene alate kao osnovu i pripremu za svoje umjetničke koncepte. Njezini radovi ukjučuju fotografije, objekte, instalacije i dugotrajne istraživačke projekte.

Sabine Müller–Funk rođena je 1958. u Münchenu (DE). Od 1981. do 1987. studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Münchenu gdje je stekla titulu Magistra likovnih umjetnosti. Njezini radovi uključuju slike, instalacije, skulpture, fotografije, performanse, dizajn u javnim i privatnim prostorima. Kroz svoje umjetničko djelovanje istražuje teme memorije i sjećanja, zapise, membrane i zbijanja. Izlagala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a za svoj je rad višestruko nagrađivana.
Članica je Künstlerhaus Vienna, blaugelbeZwettl and artP.
Živi i radi u Drosendorfu (donja Austrija), Beču (AUT) i Cerovici (HRV).

INTERFERENCIJE
„Labin svojom industrijskom ostavštinom i trurbulentnom političkom prošlošću, predstavlja pravo nalazište slika o prošlosti i budućnosti, a time i izazov za austrijske autorice Claudiu-Mariu Luenig, Corneliu König, Corneliu Mittendorfer i Sabine Müller-Funk. Njihov rad podrazumijeva transdisciplinarno umjetničko istraživanje Labina u svim njegovim aspektima.
… Radovi se bave prebacivanjem stvarne, postimperijalističke i postsocijalističke povijesti jedne regije u idejni potencijal, ne samo kao razotkrivanje „igre kulturoloških raznolikosti“(Ibid.), već i kao prepoznavanje sebe u drugima i drugih u sebi. Umjetnice koriste apstraktne forme držeći se određenih dijelova i tematike. Baš su apstraktne forme te koje se najbolje mogu upotrijebiti za dovođenje u pitanje poznatih prizora i otkrivanje novih i iznenađujućih pogleda na ono što se čini kao uobičajeno i dobro poznato.
Taj je potencijal naglašen kroz multikulturalnu i interdisciplinarnu intervenciju, budući da autorice povlače inspiraciju upravo iz točke socio-kulturološke povijesti, ne više s ciljem da konkretno promotre transnacionalne i transregionalne povijesne elemente, već da ih umjesto toga preformativno stave u funkciju. Iz gledišta performativnosti, te umjetničke intervencije treba sagledati u kontekstu njihovih kolektivnih, regionalnih, postsocijalističkih i postimperijalističkih implikacija. Performativno u antropološkom i kulturno-znanstvenom smislu naglašava konstitutivni karakter društvenih, a tako i umjetničkih djelovanja. Razumijeti umjetnička djela kroz izvedbene aktivnosti, znači promatrati ih u njihovom potencijalu da stvore novu realnost, eksperimentirajući s mogućnostima njihove sposobnosti da utječu na promatrača u preklapanju s njegovim iskustvom. Njihova vlastita artificijalnost donosi novi potencijal za kulturni utjecaj. Performativna aktualizacija implicira konstruktivno razumijevanje kulture, a na promatraču je da to otkrije.“
(Milka Car ...iz predgovora katalogu izložbe Interferencije)

Realizaciju izložbe Interferencije suradnjom i potporom omogućili su:
Pučko otvoreno učilište Labin, Grad Labin, Istarska Županija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i LABIN 2000 d.o.o.

Izložbu u Gradskoj galeriji Labin posjetite do 25. studenog 2017.

Gradska galerija Labin / Ulica 1. maja 5, Labin / Tel. 052 852 123
Facebook: www.facebook.com/gradskagalerijalabin

Interferencije

POU Labin

Adresa: Alda Negrija 11

Demo

Ravnateljica

Daniela Mohorovic

Kontaktirajte nas!

Tel: +385 52 852 133

Save

Copyright © 2014 Pučko Otvoreno Učilište Labin. All Rights Reserved.

Lloyds design studio, web design, graphic design