logoPučko Otvoreno Učilište Labin

Znanje POkreće Svijet

Matija Debeljuh "Studija za Gubilište"

U petak, 24. kolovoza u Gradskoj galeriji Labin otvorena je samostalna izložba MATIJE DEBELJUHA, pod nazivom "Studija za Gubilište"

Matija Debeljuh

Matija Debeljuh, autor koji je dobro poznat domaćoj publici, u Gradskoj galeriji Labin predstavio je treću varijantu svoje „Studije za gubilište“ i tako zaokružio predstavljanje toga izložbenog projekta u Istri. Prvotno predstavljena Matijina Studija prošle godine u Apoteci, prostoru za suvremenu umjetnost u Vodnjanu, nedavno je postav imala i u porečkoj Maloj galeriji Pučkog učilišta Poreč, da bi svoj umjetnički rad u procesu odnosa između galerijskog prostora i filma u konačnici predstavio u Labinu, zaokruživši sve zajedničkim katalogom kojeg i dizajnerski potpisuje sam autor.

"Matijina Studija zapravo je site specific postav u Gradskoj galeriji Labin, što znači jedinstveno izložbeno iskustvo i postav izložbenog projekta inspiriranog po knjizi Mirka Kovača „Gubilište“, a nadovezuje se na istoimeni film Matije Debeljuha koji je u nastajanju i koji svojim radom kroz izložbe istražuje upravo proces rada na filmu.

Branka Benčić, uvažena povjesničarka umjetnosti i autorica predgovora u katalogu Matijine izložbe istaknula je:
“Studija za Gubilište”, izložba Matije Debeljuha, strukturirana je kao niz vizualnih bilješki za Gubilište - film u nastajanju. Trenutno u procesu realizacije, kratki eksperimentalno-igrani film Matije Debeljuha, Gubilište, temelji se na istoimenom romanu Mirka Kovača, čiji su motivi umjetniku služili kao inspiracija i fleksibilan okvir literarnog predloška.
“Proširiti” i “razlagati” referencijalne prostore filma ili videa bilo u okviru pripremnih radova, istraživačkog procesa ili rada na nastanku novog audiovizualnog djela, posljednjih je nekoliko godina uobičajena praksa Matije Debeljuha koju angažira prema razvoju izložbenih koncepata, a navedena je umjetnikova metodologija prisutna i u “Studiji za Gubilište”. Od istraživanja lokaliteta fotografijama, likova crtežima, preko vizualnih i tekstualnih bilješki o atmosferi i prostoru, do rekvizita, fragmenata i detalja oblika i predmeta kao metafora i asocijacija. Rezultat je najčešće fragmentiran i strukturiran višemedijski rad, kompleksna instalacija koja obuhvaća različite metodologije, medije, jezike i materijale putem kojih umjetnik prezentira i čini vidljivom namjeru i gradbene elemente budućeg djela, otvarajući javnim izlaganjem uvid u istraživački put i različite faze procesa rada na realizaciji umjetničkog djela i filma u nastajanju.
U izložbi “Studija za Gubilište” kao integrativni dio ambijenta prisutna je građevinska skela koja povezuje dijelove instalacije i služi kao nosač za izlaganje koji sugerira korištenje različitih dispozitiva za prikazivanje audiovizialnog sadržaja (monitor, projekcija). Na njima se prikazuju video isječci koji donose fragmentarne prizore i naznake atmosfere djela, a usmjereni su na necjelovitu, mozaičnu reprezentaciju prostora koji gradi poetsku arhitekturu, prije svega interijere i krajolik. Tako nastaju video zapisi kraćeg trajanja, prizori izvučeni iz cjeline filma, strukturirani kao digresije, ostaci, fragmenti, skice za kratke ne-narativne forme, koje dočaravaju neka mjesta, stanja i atmosferu unutar zadanog prostora filmske fikcije. Kadrovi lišeni radnje, ali impregnirani subjektivnim potencijalom, pred nas donose tihe prizore ispražnjenih prostora nedorečene napetosti. Na njih se nadovezuju okolni predmeti okupljeni u vitrine / stolove: bilježnica, crteži, skice, fotografija, ptica, kamen, kostim/garderoba ili drugi rekviziti, koje Matija izlaže kao svoj mali “kabinet čuda”. Konstelacija fragmenata koji se sastaju u prostoru izložbe završno će značenje, povezivanje, prepoznavanje i finalni odjek uklopljenosti u cjelinu u punom smislu, imati u budućem filmu. U tom smislu, svi ovi elementi, od video radova do rekvizita, ovdje su tek naznaka upisanih im značenja i dodijeljenih uloga.
Ono što izložbi daje specifičan karakter i naglašava strukturu ambijenta su elementi cijevi građevinskih skela koje definiraju prostor i služe kao fizička i simbolička konstrukcija koja učvršćuje dijelove cjeline, kao da ih drži na okupu, a istovremeno djeluje i kao barijera, pregrada i onemogućava nesmetano kretanje prostorom. Galerija kao poprište zbivanja podsjeća na gradilište, prostor usredotočen na nestalno i prolazno, a privremenost je upisana u samom formatu izložbe. Radi se o asocijacijama na atmosferu urušavanja i kolapsa te potencijal nove izgradnje, a posjetitelju je otežano kretanje prostorom i onemogućeno sagledavanje cjeline u totalu iz jedne točke gledišta. Tako se konstituira prostor koji propituje strukturu izložbe i percepciju promatrača, artikulirajući njegovo kretanje prostorom kako bi sagledao i povezao fragmente cjeline. Destabiliziranjem fiksnih uvjeta promatranja pažnja se usmjerava na atmosferu i doživljaj samog djela, na načine njegova izlaganja i recepcije, kao i na kompleksne odnose suvremenog subjekta u medijatiziranom prostoru i vremenu."

Matija Debeljuh rođen je 14. 04. 1980. u Puli. Diplomirao je na Umjetničkoj Akademiji u Splitu, Dizajn Vizualnih Komunikacija - Video Oblikovanje. 2003 predstavlja Hrvatsku na biennalu mladih umjetnika Europe i Mediterana. Matija je do sada izlagao na mnogobrojnim skupnim i samostalnim izložbama u Puli, Rovinju, Rijeci, Zagrebu, Sarajevu, Skoplju, Torinu, Trstu, Ateni, Vilniusu, New Yorku, Brusselu...
Uz nekoliko domaćih i međunarodnih radionica svakako treba izdvojiti sudjelovanje na Sarajevo Talent Campusu, projektu Sarajevo Grad Filma i Berlinale Talent Campusu. Eksperimentalni filmovi i video radovi Matije Debeljuha prikazivani su na međunarodnim festivalima gdje su osvojili i značajne nagrade. 2013. godine s Brankom Benčić u Vodnjanu otvara Apoteku - prostor za suvremenu umjetnost. Živi i radi u Puli i Vodnjanu.

Izložbu u Gradskoj galeriji Labin posjetite do 15. rujna 2018.

Izložba je realizirana uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin, Grada Labina, Istarske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Zahvaljujemo:
Labinu 2000, Eurogradnja d.o.o., De Conte d.o.o.

Gradska galerija Labin / Ulica 1. maja 5, Labin / Tel. 052 852 123
Facebook: www.facebook.com/gradskagalerijalabin

Matija Debeljuh

Save

POU Labin

Adresa: Alda Negrija 11

Demo

Ravnateljica

Daniela Mohorovic

Kontaktirajte nas!

Tel: +385 52 852 133

Save

Copyright © 2014 Pučko Otvoreno Učilište Labin. All Rights Reserved.

Lloyds design studio, web design, graphic design