logoPučko Otvoreno Učilište Labin

Znanje POkreće Svijet

„PAPER WORKSHOP FOR EVERYONE“

GRADSKA GALERIJA LABIN predstavlja samostalnu izložbu „PAPER WORKSHOP FOR EVERYONE“ autorice Maje S. Franković. Izložbu u Gradskoj galeriji Labin otvoriti će Branka Arh, povjesničarka umjetnosti u četvrtak, 9. lipnja 2016. godine, u 20.00 sati.

Maja S. Franković rođena je u Rijeci. Školu crtanja pohađala je u Rijeci kod Romola Venuccija, a Školu primijenjenih umjetnosti Camden Arts Centre pohađala je u Londonu. Diplomirala je grafiku na Odsjeku za likovne umjetnosti Pedagoškoga fakulteta u Rijeci. Magistarski studij grafike završila je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, u klasi prof. Branka Suhyja, 1989. godine. Redoviti je profesor grafike na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Od 1991. godine do danas višekratno je boravila u atelijerima Cité Internationale des Arts u Parizu. Studijski je boravila u Londonu, New Yorku i Parizu.
2003. godine je profesorica-gošća na specijalističkom studiju iz litografije, u grafičkom centru Fondacione Il Bisonte u Firenci. Od 2005. do 2009. godine živi i radi u Parizu kao diploma/ministar savjetnik u Stalnom predstavništvu RH pri UNESCO-u. Tijekom 2011./2012. dekanica je Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Od 1981. godine do danas predstavila se je na više od 60 samostalnih izložbi i sudjelovala na preko 350 hrvatskih i međunarodnih bijenala i trijenala grafike širom svijeta. Od 2012. sudjeluje u projektu EU pod nazivom Password-Printmaking gdje je jedan od partnera uz ostalih šest europskih zemalja. Za svoj rad i stvaralaštvo dobila je četrnaest hrvatskih i tri međunarodne nagrade i priznanja. Tiskala je 22 grafičke mape, sama ili u suradnji s renomiranim hrvatskim grafičarima i književnicima, i više od 100 bibliofilskih izdanja umjetničkih knjiga.

Maja S. Franković, grafičarka s najvišim priznanjem za dosege u hrvatskoj grafičkoj suvremenosti (Premija HAZU na 5. Hrvatskom trijenalu grafike 2009.), dobitnica četrnaest nacionalnih i tri međunarodne nagrade za grafiku.

Izložba u labinskoj Gradskoj galeriji predstavlja pet cjelina njezinoga grafičkog opusa nastalih u zadnjem desetljeću: Blizanci, Indoor Plants, Riječki vjetrovi, grafičke mape Jutro i Rouge, rouge te trodimenzionalne grafike (umjetničke knjige i prostorne papirnate instalacije) izrađene od vlastitom rukom rađenog papira.

„Predana je grafici svim svojim stvaralačkim bićem. Njeno slobodno kretanje po rubovima tradicije i suvremenosti, česta rušenja ustaljenih okvira grafike, smjela razmicanja medijskih međa vode je sasvim novim poljima grafičkoga djelovanja i izricanja. Naknadnim doslikavanjem otisnutih listova, višestrukim tretiranjem grafičkih matrica, eksperimentiranjem kolažiranjem, poigravanjem formatima grafičkih matrica, zaobljavanjem rubova i nepravilnim rezanjem strana oblikuje organizirani, sigurno posloženi, izbalansirani, vedri, zaigrani i intrigantni grafički izričaj.“
„Na prvi pogled sve u njenom grafičkom postupku izgleda jednostavno: oblikovna i kompozicijska rješenja, umetanje novih vizualnih elemenata, iluzija prostornosti, unutrašnji naboj pri susretu i prožimanju oblika i boja, osobita sinteza crtačkog i slikarskog. Nema dvojbe da Maja dobro promisli svaki prostor svoga grafičkog lista. Nove vizualne elemente unosi kao izazov, ali s mjerom i sigurnim osjećajem za čistoću i sklad, za nijanse u kromatici, za značenja linija i boja. Čvrste konstruktivne niti obogaćuje lirskim slojevima, instinktivnim reakcijama i pobudama, novim idejama i novim mjerama umjetničkoga traganja. Uz elementarnost iskaza ide poetika forme, uz racionalno postavljanje likovnih odnosa ide impuls vidljiv osobito u gestualnim potezima na litografskim listovima. Važna joj je likovna ideja, umjetnička poruka i način interpretacije, a manje motiv kao predmet inspiracije. Važno joj je izraziti suštinu: reduciranjem, oštrinom poteza, crtačkom gestom, promišljenim odnosom punog i praznog prostora, suzvučjima boja, napetim ritmovima, dozivanjem slučajnosti i improvizacije.“

Branka Arh ((...) iz predgovora katalogu izložbe)

Izložbu u Gradskoj galeriji Labin posjetite do 27. lipnja 2016. godine.

Izložba je realizirana uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin, Grada Labina, Istarske županije.

Gradska galerija Labin / Ulica 1. maja 5, Labin / Tel. 052 852 123 /
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Facebook: www.facebook.com/gradskagalerijalabin

POU Labin

Adresa: Alda Negrija 11

Demo

Ravnateljica

Daniela Mohorovic

Kontaktirajte nas!

Tel: +385 52 852 133

Save

Copyright © 2014 Pučko Otvoreno Učilište Labin. All Rights Reserved.

Lloyds design studio, web design, graphic design