logoPučko Otvoreno Učilište Labin

Znanje POkreće Svijet

Predstavljanje kataloga izložbe "POD PRITISKOM" autora Jure Markote i zatvaranje izložbene sezone 2016.

U petak, 2. prosinca 2016. u 19 sati u Gradskoj galeriji Labin biti će predstavljen katalog izložbe "POD PRITISKOM" autora JURE MARKOTE.

Jure Markota

Autor predgovora katalogu je Mladen Lučić, likovni kritičar i muzejski savjetnik Muzeja suvremene umjetnosti Istre.

U Gradskoj galeriji Labin Jure Markota predstavlja se site specific autorskim projektom naziva „Pod pritiskom“. U ovom projektu autor se bavi konceptom pritiska u svim mogućim formama koje se pojavljuju u duhu vremena. Danas je sve pod nekakvim pritiskom, a budući da pritisak ne možemo vidjeti, već samo osjetiti, još se više integrirao u naše živote na svaki mogući način. Autor propituje “nevidljivi” pritisak u vezi između promatrača i umjetničkog djela ili promatrača i umjetnika.

„Projekt Pod pritiskom obavezno komunicira s prostorom u kojem je pojedina izložba postavljena te se radi o permanentnom site - specific radu koji u sebe inkorporira ne samo postojeći ambijent s kojim vodi konstruktivni dijalog, već i specifičnosti životne sredine u kojoj se izložbeni prostor nalazi. Takvom provedbom, odnosno slijedeći svoj jasno zadani koncept baziran na nizu dijaloga, međuodnosa i recepcije umjetničkog djela, Markota propituje odnos lokalnog i globalnog, društva i individue, ali prije svega uloge i definicije umjetnosti, odnosno opstojnost njezina razumjevanja i prihvaćanja.“ Mladen Lučić ((...) iz predgovora katalogu izložbe)

Jure Markota rođen je 1985. u Slovenj Gradecu (Slovenija). Nakon završetka gimnazije 2004., upisuje Akademiju primijenjene umjetnosti i dizajna u Ljubljani (kiparski odsjek). Tijekom studija njegovi mentori bili su Dušan Tršar, Lujo Vodopivec, Jože Barši i Alen Ožbolt. Diplomirao je 2011. pod mentorstvom profesora Alena Ožbolta sa temom “Vrijeme je novac”. Tijekom studija surađivao je s mnogim slovenskim umjetnicima, Mirsadom Begićem, Dragicom Čadež, Alenom Ožboltom i Tobiasom Putrihom. Pored skulpture, bavi se i slikarstvom, grafičkim dizajnom, arhitekturom i novim medijima. Sudjelovao je na mnogim izložbama, simpozijima i natjecanjima.

Ovim događajem zaključuje se izložbena sezona Gradske galerije Labin za 2016. godinu, te će povodom zatvaranja sezone iste večeri u prostoru Gradske galerije nastupiti i jazz duo, Miro Gugić na gitari i Rajko Ergić na saksofonu.

Izložba „Pod pritiskom“ otvorena je 28. listopada 2016., te se može pogledati još tjedan dana, zaključno s petkom, 2. prosinca 2016.

Izložba "POD PRITISKOM" realizirana je uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin, Grada Labina, Istarske županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

Gradska galerija Labin / Ulica 1. maja 5, Labin / Tel. 052 852 123
Facebook: www.facebook.com/gradskagalerijalabin

Jure Markota

Save

POU Labin

Adresa: Alda Negrija 11

Demo

Ravnateljica

Daniela Mohorovic

Kontaktirajte nas!

Tel: +385 52 852 133

Save

Copyright © 2014 Pučko Otvoreno Učilište Labin. All Rights Reserved.

Lloyds design studio, web design, graphic design