• Home
  • Vijesti
  • Izložba Sunčane Simichen, "Dnevni utisci" u Gradskoj galeriji Labin - petak, 02.03.2018.

Izložba Sunčane Simichen, "Dnevni utisci" u Gradskoj galeriji Labin - petak, 02.03.2018.

GRADSKA GALERIJA LABIN predstavlja samostalnu izložbu "Dnevni utisci" autorice SUNČANE SIMICHEN. Otvorenje izložbe održati će se u petak, 02. ožujka 2018., s početkom u 19:00 sati.

Dnevni utisci

Sunčana Simichen rođena je u Rijeci 1988. Nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli upisala je Akademiju primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Diplomirala je 2012. godine i stekla titulu magistra likovne pedagogije. Trenutno radi u Srednjoj školi Duga Resa kao profesorica grafičkih tehnika.

Dobitnica je:

  • 2. nagrade na izložbi 21. Labinskog uzleta likovnosti 2017., u obliku samostalne izložbe u Gradskoj galeriji Labin,
  • nagrade "Red Carpet 2015.", koju je dodijelio Hrvatski muzej turizma u suradnji s "Roter Teppich für Junge Kunst" iz Beča, Austrija,
  • posebne nagrade HDLU-a Rijeka dodijeljene na manifestaciji „Mandrać 2014.“,
  • posebne pohvale žirija za rad "Sinergija" na izložbi Biennale mozaika Rijeka 2013. godine
  • treće nagrade u kategoriji najboljeg grafičara na izložbi 6. EX-YU konkursa za grafiku 2012. godine. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka od 2012. godine. Živi i djeluje u Kršanu, Rijeci i Karlovcu.

Autorica će u Gradskoj galeriji Labin predstaviti radove recentne produkcije iz tri ciklusa.

"Prepoznatljiv rukopis, neuobičajene i uvijek nove metode izvedbe, često u kombinaciji s klasičnim grafičkim tehnikama, te široko polje interesa krase opus Sunčane Simichen. Izložba objedinjuje nekoliko aktualnih tema koje umjetnica problematizira u zasebnim ciklusima, a koji se isprepliću u svojoj srži. Motivi su uvijek polazište za rad, dok je ključan sam proces izrade jer omogućuje slobodu, otvorenost i inovativnost, te eksperimentiranje u području grafike.

Najosobniji radovi na izložbi proizlaze iz ciklusa "Ca je to traversa?" u kojem Sunčana Simichen dokumentira noninu pregaču kroz niz kolažiranih otisaka linoreza. Sam naziv radova otkriva porijeklo i čvrstu vezu sa Istrom. Izvorne dijalektalne riječi ukazuju na očuvanje labinjonske cakavice, dok motiv traverse, odnosno pregače, predstavlja zaštitni simbol snažne istarske žene – u ovom slučaju umjetničine none uz koju je provela djetinjstvo.

I dok je u radovima s motivom traverse umjetnica sama otiskivala rad, u ciklusu na temu crvenog tepiha glavnu ulogu preuzima posjetitelj. Simbolika jednog posve jednostavnog predmeta poput crvenog tepiha nosi iznimno puno konotacija i značenja.

Uz preispitivanje pravih vrijednosti i uloge pojedinca u društvu, treći segment izložbe obrađuje ključno pitanje vrijednosti umjetničkog rada. U seriji radova pod nazivom "Nešto" Sunčana Simichen s određenom dozom ironije problematizira nametnute trendove, te interpretira degradirajući položaj umjetnosti stavljanjem grafičkog rada u funkciju bonus dodatka koji kupac ostvaruje prilikom kupovine "neophodnih" materijalnih potrepština.

Sunčana Simichen utiske iz svakodnevnice pretvara u otiske na papiru analizirajući i propitkujući teme iz vlastitog života, života društva i života umjetnosti." (Sonja Švec Španjol...iz predgovora katalogu izložbe)

Realizaciju izložbe "Dnevni utisci" suradnjom i potporom omogućili su:
Pučko otvoreno učilište Labin, Grad Labin i Istarska Županija.

Izložbu u Gradskoj galeriji Labin posjetite do 31. ožujka 2018.

Gradska galerija Labin / Ulica 1. maja 5, Labin / Tel. 052 852 123
Facebook: www.facebook.com/gradskagalerijalabin

Ca je to traversa?

POU Labin

Adresa: Alda Negrija 11

Demo

Ravnateljica

Daniela Mohorovic

Kontaktirajte nas!

Tel: +385 52 852 133

Save

Copyright © 2014 Pučko Otvoreno Učilište Labin. All Rights Reserved.

Lloyds design studio, web design, graphic design