• Home
  • Vijesti
  • Otvorenje izložbe "DeKonstrukcija slike" Mihaela Puntarića - petak, 06.04.2018. u 19:00 h u Gradskoj galeriji Labin

Otvorenje izložbe "DeKonstrukcija slike" Mihaela Puntarića - petak, 06.04.2018. u 19:00 h u Gradskoj galeriji Labin

GRADSKA GALERIJA LABIN predstavlja samostalnu izložbu "DeKonstrukcija slike" autora MIHAELA PUNTARIĆA. Otvorenje izložbe održati će se u petak, 06. travnja 2018., s početkom u 19:00 sati.

DeKonstrukcija slike

Mihael Puntarić rođen je u Zagrebu 1983. godine. 2002. završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu te 2010. diplomirao na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom Damira Sokića i Ante Rašića. Sudjelovao je na više skupnih izložbi te bio suradnik na nizu nagrađenih projekata u Hrvatskoj i BiH kao član udruge Odo'ja. Radi kao profesor u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Autor će u Gradskoj galeriji Labin predstaviti radove recentne produkcije.

"Promatrajući najnovije radove Mihaela Puntarića, već na prvi pogled stječemo dojam da se radi o stanovitom medijskom relativizmu. Riječ je, naime, o radovima koje promatrač može okarakterizirati kao slike, kao objekte ili pak kao reljefe. U prilog svakoj od spomenutih opcija moguće je navesti valjane formalne argumente, moguće ih je subjektivno (prema vlastitom nahođenju) medijski pozicionirati. Situacija se međutim, drastično mijenja u trenutku kada spoznamo da autor inzistira na terminu „slike“. Tada se interpretacijski diskurs u znatnoj mjeri kanalizira u smjeru naglašene metaforičnosti, pri čemu sve one interpretacije i argumentacije s uporištima u prostorno-fizičkim ili u užem smislu izvedbenim odrednicama, nužno padaju u drugi plan (iako ni njih nije uputno posve ignorirati). O čemu je točno riječ? Kada spominjem metaforičnost, mislim prije svega na slikarski shvaćene pojmove kao što su ″okvir“, ″kadar“ ili ″platno″, na pojmove kojima se neizostavno služimo, kako u kolokvijalnim tako i u onim nešto stručnijim razgovorima o slikarstvu. Mislim i na izravne relacije što ih autor transparentno uspostavlja s geometrijskom apstrakcijom kao važnom tekovinom povijesnih avangardi (ponajprije se referirajući na stvaralaštvo Pieta Mondriana).

Što u čisto formalnom smislu reći o radovima Mihaela Puntarića? Neke odrednice nameću nam se same po sebi: minimalizam formi, odsustvo naracije, akromatika i konstruktivističko-geometrijski pristup. Mihael svjesno isključuje autorsku ekspresiju kako bi materijale (″tvrde″ i ″meke″ odnosno ″hladne″ i ″tople″) oslobodio od mogućih nametnutih asocijacija te ih pustio da govore sami za sebe. Ako se posluži premazivanjem, onda to čini isključivo pomoću ne-boja, dakle crne ili bijele, od kojih će samo jednu (nikada obje istodobno) postaviti u kontrast s prirodnom bojom materijala što ga je ostavio nepremazanim.

Nema dvojbe da je Mihael Puntarić autor jasnih i dosljedno iskazanih vizija što se plodno nadovezuju na jedan precizno određen segment modernističkog nasljeđa, aktivno problematiziranog i propitanog. Upravo nam zbog toga njegove iskonstruirane i gotovo asketski minimalističke ″slike″ djeluju slojevito, aktualno i, što je možda najvažnije, uvjerljivo." (Vanja Babić...iz predgovora katalogu izložbe)

Realizaciju izložbe "DeKonstrukcija slike" suradnjom i potporom omogućili su:
Pučko otvoreno učilište Labin, Grad Labin, Istarska Županija i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Izložbu u Gradskoj galeriji Labin posjetite do 28. travnja 2018.

Gradska galerija Labin / Ulica 1. maja 5, Labin / Tel. 052 852 123
Facebook: www.facebook.com/gradskagalerijalabin

Dekonstrukcija slike

POU Labin

Adresa: Alda Negrija 11

Demo

Ravnateljica

Daniela Mohorovic

Kontaktirajte nas!

Tel: +385 52 852 133

Save

Copyright © 2014 Pučko Otvoreno Učilište Labin. All Rights Reserved.

Lloyds design studio, web design, graphic design