• Home
  • Vijesti
  • Otvorenje izložbe Ivana Obrovca, "LICENTIA POETICA" - petak, 01.06.2018. u 20:00 h, u Gradskoj galeriji Labin

Otvorenje izložbe Ivana Obrovca, "LICENTIA POETICA" - petak, 01.06.2018. u 20:00 h, u Gradskoj galeriji Labin

GRADSKA GALERIJA LABIN predstavlja samostalnu izložbu "Licentia Poetica" autora IVANA OBROVCA. Otvorenje izložbe održati će se u petak, 01. lipnja 2018., s početkom u 20:00 sati.

Ivan Obrovac

Ivan Obrovac rođen je 1937. godine u Smoljancima (Istra, Hrvatska). Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1969. u klasi Alberta Kinerta. Osim u grafici, slikarstvu i kiparstvu, značajni trag ostavio je u svom pedagoškom radu kojim se bavio do umirovljenja 2004., od pulskih osnovnih škola, zatim u COUO Branko Semelić na odjelu za dekoraciju i dizajn, do konačnog osnivanja Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli čiji je idejni začetnik i utemeljitelj.
Za svoj rad nagrađen je nizom javnih i strukovnih priznanja; Redom Danice Hrvatske za zasluge na području prosvjete i devet strukovnih likovnih nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu. Uz predani pedagoški rad, tehnološka i teoretska istraživanja na području likovne umjetnosti, izlagao je na više od 40 skupnih te petnaestak samostalnih izložbi u zemlji (Ex-tempore, Ars Histriae, Pulski salon, galerije diljem Istre i Hrvatske) i svijetu (Pariz, Crans-Montana, Novi Sad). Živi i stvara u Puli i Smoljancima.

"Kada se spomene Ivan Obrovac, ljudi će asocirati likovnog pedagoga koji je odgojio generacije istarskih umjetnika i koji je bio idejni pokretač i jedan od osnivača prve srednje strukovne škole za primijenjenu umjetnost i dizajn. Krivo. Premda je kao pedagog zaslužio spomenik ili barem da škola koju je osmislio i suosnovao nosi njegovo ime, prvo što bi trebali vezivati uz Ivana Obrovca je pojam slike. Jednostavno stoga što je on svoj život identificirao sa slikarstvom, potpuno mu se podredio i postavio ga na vrh pijedestala životne istine, odnosno smisla i bitka ovozemaljskog, ali i transcendentalnog bivanja. U skladu sa svojim životnim stavovima, koji su u svojoj biti egzistencijalističke naravi i svjetonazora, Obrovac i slikarstvu pristupa na taj način, odnosno smatra ga utjelovljenjem usamljeničke opstojnosti pojedinca, koji nema i ne želi imati nikakvih dodira s dominantnim ideologijama i aktualnom političkom i socijalnom zbiljom.

… Premda uvijek svjestan recentne stvarnosti oko sebe, ali i vjeran poslanju umjetnosti koja treba biti duhovnom nadgradnjom takvih zbivanja, Obrovac odlučuje svojem slikarstvu dodijeliti ulogu estetskog i etičnog korektiva koji će objediniti slikarska znanja i spoznaje te zanemariti društvene uzuse, važeće pokrete i dolazeće trendove. Pitanje stila ne traži u eksplicitno programski deklariranim pravcima, već u sintezi tradicije i suvremenosti izbjegavajući podjele na kolorističko i akromatsko, ekspresivno i konstruktivno, gestualno i tautološko, figurativno i apstraktno. Radi se o visoko rafiniranom pristupu slikarskim problemima baziranim na tradiciji i avangardnim pokretima prošloga stoljeća gdje nam Obrovac nenametljivo kazuje priču o istinskim i povijesnim vrijednostima modernizma. Iz svakog poteza njegova kista podjednako progovara erudicija kao i istančani slikarski nerv koji će slojevitu kompoziciju zasnovanu na strukturalnom slikarskom znakovlju odjenuti u ruho suvremenosti, bolje rečeno bezvremenosti, jer njegove slike nadilaze prostorne i vremenske odrednice.

… Bilo da predaje, piše, razgovara ili da slika, Obrovac vrši istinsku misiju umjetnika, onoga koji je svojim stvaralaštvom, idejama i svjetonazorima svima nama potreban kao lučonoša etičnosti i duhovne higijene, što nam on nesebično dariva s rijetkom i nadarenom sposobnošću da takvu prosvjetiteljsku misiju ogrne i plaštom uzbudljivog i slojevitog, a ujedno duboko moralnog i etičnog, po svemu jedinstvenog kreativno - estetskog čina. Jer, Ivan Obrovac jest Slikar."
(Mladen Lučić...iz predgovora katalogu izložbe)

Izložbu u Gradskoj galeriji Labin posjetite do 30. lipnja 2018.

Izložba je realizirana uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin, Grada Labina i Istarske županije.

Gradska galerija Labin / Ulica 1. maja 5, Labin / Tel. 052 852 123
Facebook: www.facebook.com/gradskagalerijalabin

Ivan

POU Labin

Adresa: Alda Negrija 11

Demo

Ravnateljica

Daniela Mohorovic

Kontaktirajte nas!

Tel: +385 52 852 133

Save

Copyright © 2014 Pučko Otvoreno Učilište Labin. All Rights Reserved.

Lloyds design studio, web design, graphic design