• Home
  • Vijesti
  • ĐURO SEDER "Slikar i njegova slika" u Gradskoj galeriji Labin

ĐURO SEDER "Slikar i njegova slika" u Gradskoj galeriji Labin

Đuro_Seder

GRADSKA GALERIJA LABIN predstavlja samostalnu izložbu Slikar i njegova slika autora ĐURE SEDERA. Izložbu u Gradskoj galeriji Labin otvoriti će Branka Arh,povjesničarka umjetnosti u utrak, 9. kolovoza 2016. godine, u 20.30 sati.

Đuro Seder rođen je u Zagrebu 1927. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Antuna Mejzdića 1951. Specijalizaciju za slikarstvo završio je kod prof. Marina Tartaglie 1953. Nakon studija radio je u časopisu Jugoslavenski radio kao ilustrator i tehnički urednik, u izdavačkom poduzeću Panorama te u Agenciji za marketing – Vjesnik od 1968. do 1981. kao grafički dizajner. Od 1981. do 1983. bio je docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, od 1983. do 1987. obnašao je službu dekana, od 1987. do 1998. bio je redoviti profesor. Samostalno je izlagao od 1958. sve do danas. Od 1959. do 196. bio je članom grupe Gorgone. 1980-ih je godina bio jednim od začetnika „nove slike“ u hrvatskoj umjetnosti. Izlagao je na skupnim i samostalnim izložbama. 1960-ih i 1970-ih objavljivao je i poeziju. Dobitnik je značajnih nagrada za svoj rad od kojih se ističu Nagrada Vladimir Nazor za slikarstvo 1986. i za životno djelo 2002. g. i Nagrada Galerije Forum 2007. za samostalnu izložbu u Klovićevim dvorima. Od umirovljenja 1998. u statusu je profesora emeritusa. Redoviti je član Razreda za likovne umjetnosti HAZU od 2000., a od 2011. obnaša i funkciju voditelja Gliptoteke HAZU.

U Gradskoj galeriji Labin svoje će slike izložiti Đuro Seder, doajen hrvatskog slikarstva i jedan od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnika. Labinskoj publici predstaviti će se sa ukupno 22 ulja na platnu nastalih od 1982. do danas, tematski povezanih propitivanjem odnosa umjetnika i njegova djela. Dan nakon otvaranja izložbe u Labinu, u Paviljonu „Juraj Šporer“ u Opatiji otvara se još jedna izložba gospodina Sedera, pod nazivom „Dvoje“. Izložbe „Slikar i njegova slika“ i „Dvoje“ rezultat su suradnje Gradske galerije Labin i Hrvatskog muzeja turizma Opatija, te će se izdati objedinjeni katalog kojem je autorica predgovora Branka Arh, povjesničarka umjetnosti, a ujedno i kustosica obiju izložbi.


„Izložba Slikar i njegova slika predstavlja onaj dio njegova opusa koji u svojemu najdubljem izvorištu razrješava problem slikara, pitanja odnosa umjetnika i njegova djela, egzistencijalnog promišljanja čovjeka-umjetnika koji tajnu i dramu svijeta poistovjećuje s problemima slikarstva, koji svoje iskustvo života i umjetnosti potvrđuje kroz sliku. Izložba Dvoje nosi ugođaj intimne radosti, nježnosti susreta i suptilne erotske igre u komunikaciji žene i muškarca, ali i nemogućnosti pravoga dodira i istinskoga otkrića drugoga. Pokazuje ih u trenucima iskrene zapitanosti o vlastitom identitetu, o smislu, tajnama i razlozima svoga postojanja. Skida s dvoje sve što bi moglo zavarati, uljepšati, uputiti na lakoću susreta, na površne i isprazne dijaloge. Ostavlja tek ogoljelu stvarnost osamljenih bića. Ne mari pritom ni za figuru ni za prepoznatljive pojedinosti. Stoga ne treba Sederovu sliku gledati kroz temu i sadržaj. Njemu je važna likovna bit, umjetnička istina i razina, traženje (i nalaženje) odgovora na pitanja o umjetnosti, stvaranju, životu i svijetu. Izjednačujući egzistenciju umjetnika i egzistenciju slike, vlastiti identitet i identitet stvaralačkog djela, briše vanjsko da bi dopro do unutarnjeg. A to unutarnje uvijek ima ljudsko lice (koje se često potvrđuje kao vlastito), velike oči koje propituju mogućnosti otkrivanja tajne ljudske sudbine, prodiru u dubinu života i umjetnosti, velike ruke koje drže kist ili prebiru po strunama spoznaje, uvijek dosljedne i svoje.“ Branka Arh ((...) iz predgovora katalogu izložbe)

Izložbu u Gradskoj galeriji Labin posjetite do 3. rujna 2016. godine.

Izložba je realizirana uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin, Grada Labina, Istarske županije, Hrvatskog muzeja turizma Opatija, Vodovoda Labin.

Gradska galerija Labin / Ulica 1. maja 5, Labin / Tel. 052 852 123
Facebook: www.facebook.com/gradskagalerijalabin

POU Labin

Adresa: Alda Negrija 11

Demo

Ravnateljica

Daniela Mohorovic

Kontaktirajte nas!

Tel: +385 52 852 133

Save

Copyright © 2014 Pučko Otvoreno Učilište Labin. All Rights Reserved.

Lloyds design studio, web design, graphic design