Kino

ŽENIJALNI DANI

Od 8. do 13. ožujka Kino Mreža filmskim programom Ženijalni dani osmi put za redom slavi snagu i moć žena. Program Ženijalni dani u 25 kina diljem Hrvatske donosi tri nadahnjujuća filmska ostvarenja koja slave žene, ali – najvažnije – pokazuju njihovu snagu i značaj u društvu.

Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača u sklopu programa Ženijalni dani koji će se održati u 25 kina diljem Hrvatske donosi ženske priče koje nikako ne smijete propustiti. Gledatelji će tako imati priliku pogledati izvrsne i nagrađivane filmske naslove o snažnim ženama i izazovima s kojima se susreću u današnjem društvu. Ovogodišnji program Ženijalnih dana odvija se u partnerstvu s Francuskim institutom u Hrvatskoj.

Nježna obiteljska drama feminističke ikone i slavne svjetske redateljice Céline Sciamme

Na programu tako možete pronaći nježnu obiteljsku dramu „Mala Mama“, najvažnije i nagrađivane redateljice u Francuskoj, ali i šire, poznate feminističke ikone Céline Sciamme. „Mala Mama“ je prekrasan film, svojevrsna bajka o osmogodišnjoj Nelly koja nakon gubitka voljene bake odlazi s roditeljima u majčin dom iz djetinjstva. Dok roditelji uređuju kuću, Nelly istražuje okolnu šumu gdje je njezina mama Marion gradila kućicu na drvetu kad je bila mala. Lutajući šumom, Nelly istražuje i uređuje prošlost svoje obitelji, a na tom putu pomaže joj djevojčica njezinih godina koja se zove isto kao i Nellyna majka – Marion.

Inspirativni dokumentarac koji tjera na važne životne promjene

Ženijalni dokumentarac koji će vas svakako dirnuti i potaknuti da promislite o vlastitu životu je i „Kuća Male Zvijezde“, redateljice Slađane Lučić. Film je duboko motivirajuća priča u kojoj osobni rast ima centralnu poziciju, obavijen sportskim usponima i padovima žene koja je uspjela u mnogočemu većem od samog sporta i koja danas pozitivno utječe na zajednicu u kojoj živi. „Kuća Male Zvijezde“ priča je o životu Nudžejme Softić, lektorice na sarajevskoj Al Jaazeri Balkans, žene koja je svojim postupcima dokazala da je u životu moguće biti tko želiš, postati bolji čovjek, pobijediti vlastite strahove i predrasude, pa čak i okolinu koja te ne podržava.

Animirani film o odvažnoj i hrabroj djevojčici

U programu je i nagrađivani francuski animirani film „Calamity“ koji, u pomalo stripovskom stilu, govori o legendarnoj i svojeglavoj mladoj ženi Marthi “Calamity” Jane. Calamity je prikazana kao odvažna i hrabra djevojčica koja je spremna sve učiniti za svoju obitelj te dokazati nevinost kada je krivo optužena. Naravno, pritom upada u nevolje i niže zanimljive dogodovštine.

Mjesec Frankofonije i filmovi u suradnji s Francuskim institutom

Uz Calamity, u sklopu Mjeseca Frankofonije i u suradnji s Francuskim institutom, kina će prikazivati i romantičnu dramu „Ljubavne afere“, francuskog redatelja Emmanuela Moureta. Daphne, u trećem mjesecu trudnoće, sa svojim je partnerom Françoisom na odmoru na selu. On mora otići zbog posla, a ona ostaje sama kako bi dočekala Maximea, svog rođaka kojeg nikad nije upoznala. Četiri dana, dok čekaju da se François vrati, Daphné i Maxime postupno se upoznaju i pričaju jedno drugome sve intimnije priče o svojim prošlim i sadašnjim ljubavnim pričama.

Zaslužujete odmor, zaslužujete nove perspektive, izvedite se u nezavisna kina

Ravnopravnost, briga za drugoga, žene, ženska intuicija, ali prije svega zajedništvo nikad nam nisu bili potrebniji. Zato izvedite sebe i svoje prijateljice, prijatelje, žene, muževe, kćerke, sinove, majke, očeve, bake, djedove u kino na zajedničko slavlje Međunarodnog dana žena. Vaša vas nezavisna kina čekaju, provjerite rasporede i dođite u kino. Nudimo vam čarobno filmsko platno i onaj poseban osjećaj sreće koji nosite sa sobom nakon što pogledate dobar film.

Program Ženijalni dani održava se u partnerstvu Kino mreže i Francuskog instituta u Hrvatskoj, uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Možda vas zanima i ovo

Back to top button