Otvorena samostalna izložba "Hrvatske planine"
U Gradskoj galeriji Labin otvorili smo samostalnu izložbu „HRVATSKE PLANINE“ autora Stipana Tadića

U petak, 29. ožujka 2019. godine, u Gradskoj galeriji Labin otvorena je samostalna izložba Stipana Tadića, "Hrvatske planine". Tea Bičić, voditeljica programa Gradske galerije Labin, uvodno je predstavila autora te ga ispričala jer samom otvorenju izložbe nije mogao prisustvovati obzirom je trenutno u New Yorku , na Columbia University School of Arts, na dodiplomskom studiju slikarstva.

"Stipan Tadić, umjetnik prepoznatljiv po svojemu kritičkom, često sarkastičnom i humorističnom načinu prikazivanja naše svakodnevice, u ciklusu Hrvatske planine otkriva drugačiji pristup poetici slikarstva – bilježeći isključivo ljepotu, i to onu neupitnu koju razaznajemo u nadmoći prirode." (Patricia Počanić)

U ciklusu radova Hrvatske planine autor je u središte svojeg interesa postavio planine, zapravo prirodu, pogled na planine iz nekog malo manje uobičajenog smjera gledanja, detalje koje kod monumentalnosti planina možda i zanemarujemo, no ovdje u Tadićevim slikama svakako ne bježe iz fokusa promatrača. Ljudska prisutnost se osjeća i vidi, iako ljudske figure u cijelom ciklusu nema. Naslov sugerira naglašavanje nacionalnog značenja motiva, no ciklus recimo ne prikazuje jednu od najznačajnijih hrvatskih planina, a to je Velebit. To je detalj kojim tipično "Tadićevski" otkriva svoj ironični pristup i rukopis u svojim radovima.
Osim monumentalnih radova koji se suprotstavljaju jednako detaljiziranim minijaturama iz ciklusa Hrvatske planine, u Gradskoj galeriji Labin izloženo je i nekoliko radova iz ciklusa koji je nastao kasnije, a za koji je Patricija Počanić, povjesničarka umjetnosti i na samom otvorenju istaknula:

"Iako je ciklus Hrvatske planine jedan od radikalnijih odmaka umjetnika od dosadašnje prakse (humornog) prikazivanja ljudske figure i njegove svakodnevice, poetska i tehnička istraživanja započeta u ovom ciklusu nastavljaju se i u djelima nastalim tijekom prvog rezidencijalnog boravka Stipana Tadića u sklopu projekta HINT: Hlebine, Inovacija, Naiva, Tradicija, pod vodstvom Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama. U dijelu radova nastalih za vrijeme rezidencije, čovjek i njegova okolina ponovo postaju središte umjetničkih istraživanja, dok u ostalima, predstavljenima upravo na ovoj izložbi u Gradskoj galeriji Labin, ljudska je figura u potpunosti uronjena u pejzaž ili iščezava, a ostaju samo prikazi suživota prirode i ljudskih tvorevina – rezidencijalnih i ugostiteljski objekata, nogometnih igrališta, cesta i sl. Kao da se neupitna ljepota prirode predstavljena u Hrvatskim planinama transformirala u ljepotu jedne drugačije stvarnosti. Uronjen u svakodnevicu Hlebina, Tadić kroz crtež, formu i poetiku prenosi iskustvo kulturološki i umjetnički značajnog mjesta koje potom humorom, tehnikom i sadržajem interpretira i inovira kroz vlastiti umjetnički izričaj."

Izložbu je u ime Grada Labina otvorio gosp. Borjan Batagelj, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, podijelivši sa prisutnima svoje osobne dojmove i impresije iz prethodnog i sadašnjeg susretanja sa Tadićevim monumentalnim radovima.


Stipan Tadić rođen je 1986. godine u Zagrebu. 2011. završava diplomski studij slikarstva u klasi profesora Zlatka Kauzlarića - Atača na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2011. djeluje kao slikar, ilustrator, strip crtač i muralist pod Autonomnim kulturnim centrom „Medika“. Od 2013. godine član je Hrvatskog društva samostalnih umjetnika. Glavni je organizator izložbe „Antisalon“, te potpredsjednik „Udruge Ilirskog zmaja“. Dobitnik je nekoliko nagrada te sudjeluje na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i u inozemstvu. Trenutno boravi u New Yorku.

Sve detalje Hrvatskih planina Stipana Tadića pogledajte u Gradskoj galeriji Labin do 20. travnja 2018.

Izložba je realizirana uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin, Grada Labina, Istarske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Dobrodošli!

DATUM OBJAVE : 04.04.2019. 11:04

Kontakt

Pučko Otvoreno Učilište Labin

Email : ravnateljica@uciliste-labin.hr

Tel : 052/852-133