Otvorena samostalna izlo┼żba
U Gradskoj galeriji Labin otvorili smo samostalnu izlo┼żbu ÔÇ×HRVATSKE PLANINEÔÇť autora Stipana Tadi─ça


U petak, 29. o┼żujka 2019. godine, u Gradskoj galeriji Labin otvorena je samostalna izlo┼żba Stipana Tadi─ça, "Hrvatske planine". Tea Bi─Źi─ç, voditeljica programa Gradske galerije Labin, uvodno je predstavila autora te ga ispri─Źala jer samom otvorenju izlo┼żbe nije mogao prisustvovati obzirom je trenutno u New Yorku , na Columbia University School of Arts, na dodiplomskom studiju slikarstva.


"Stipan Tadi─ç, umjetnik prepoznatljiv po svojemu kriti─Źkom, ─Źesto sarkasti─Źnom i humoristi─Źnom na─Źinu prikazivanja na┼íe svakodnevice, u ciklusu Hrvatske planine otkriva druga─Źiji pristup poetici slikarstva ÔÇô bilje┼że─çi isklju─Źivo ljepotu, i to onu neupitnu koju razaznajemo u nadmo─çi prirode." (Patricia Po─Źani─ç)


U ciklusu radova Hrvatske planine autor je u sredi┼íte svojeg interesa postavio planine, zapravo prirodu, pogled na planine iz nekog malo manje uobi─Źajenog smjera gledanja, detalje koje kod monumentalnosti planina mo┼żda i zanemarujemo, no ovdje u Tadi─çevim slikama svakako ne bje┼że iz fokusa promatra─Źa. Ljudska prisutnost se osje─ça i vidi, iako ljudske figure u cijelom ciklusu nema. Naslov sugerira nagla┼íavanje nacionalnog zna─Źenja motiva, no ciklus recimo ne prikazuje jednu od najzna─Źajnijih hrvatskih planina, a to je Velebit. To je detalj kojim tipi─Źno "Tadi─çevski" otkriva svoj ironi─Źni pristup i rukopis u svojim radovima.Osim monumentalnih radova koji se suprotstavljaju jednako detaljiziranim minijaturama iz ciklusa Hrvatske planine, u Gradskoj galeriji Labin izlo┼żeno je i nekoliko radova iz ciklusa koji je nastao kasnije, a za koji je Patricija Po─Źani─ç, povjesni─Źarka umjetnosti i na samom otvorenju istaknula:


"Iako je ciklus Hrvatske planine jedan od radikalnijih odmaka umjetnika od dosada┼ínje prakse (humornog) prikazivanja ljudske figure i njegove svakodnevice, poetska i tehni─Źka istra┼żivanja zapo─Źeta u ovom ciklusu nastavljaju se i u djelima nastalim tijekom prvog rezidencijalnog boravka Stipana Tadi─ça u sklopu projekta HINT: Hlebine, Inovacija, Naiva, Tradicija, pod vodstvom Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama. U dijelu radova nastalih za vrijeme rezidencije, ─Źovjek i njegova okolina ponovo postaju sredi┼íte umjetni─Źkih istra┼żivanja, dok u ostalima, predstavljenima upravo na ovoj izlo┼żbi u Gradskoj galeriji Labin, ljudska je figura u potpunosti uronjena u pejza┼ż ili i┼í─Źezava, a ostaju samo prikazi su┼żivota prirode i ljudskih tvorevina ÔÇô rezidencijalnih i ugostiteljski objekata, nogometnih igrali┼íta, cesta i sl. Kao da se neupitna ljepota prirode predstavljena u Hrvatskim planinama transformirala u ljepotu jedne druga─Źije stvarnosti. Uronjen u svakodnevicu Hlebina, Tadi─ç kroz crte┼ż, formu i poetiku prenosi iskustvo kulturolo┼íki i umjetni─Źki zna─Źajnog mjesta koje potom humorom, tehnikom i sadr┼żajem interpretira i inovira kroz vlastiti umjetni─Źki izri─Źaj."


Izlo┼żbu je u ime Grada Labina otvorio gosp. Borjan Batagelj, pro─Źelnik Upravnog odjela za dru┼ítvene djelatnosti, podijeliv┼íi sa prisutnima svoje osobne dojmove i impresije iz prethodnog i sada┼ínjeg susretanja sa Tadi─çevim monumentalnim radovima.


Stipan Tadi─ç ro─Ĺen je 1986. godine u Zagrebu. 2011. zavr┼íava diplomski studij slikarstva u klasi profesora Zlatka Kauzlari─ça - Ata─Źa na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2011. djeluje kao slikar, ilustrator, strip crta─Ź i muralist pod Autonomnim kulturnim centrom ÔÇ×MedikaÔÇť. Od 2013. godine ─Źlan je Hrvatskog dru┼ítva samostalnih umjetnika. Glavni je organizator izlo┼żbe ÔÇ×AntisalonÔÇť, te potpredsjednik ÔÇ×Udruge Ilirskog zmajaÔÇť. Dobitnik je nekoliko nagrada te sudjeluje na brojnim skupnim i samostalnim izlo┼żbama u Hrvatskoj i u inozemstvu. Trenutno boravi u New Yorku.


Sve detalje Hrvatskih planina Stipana Tadi─ça pogledajte u Gradskoj galeriji Labin do 20. travnja 2018.


Izlo┼żba je realizirana uz potporu i suradnju Pu─Źkog otvorenog u─Źili┼íta Labin, Grada Labina, Istarske ┼żupanije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.


Dobrodošli!

DATUM OBJAVE : 04.04.2019. 11:04

Kontakt

Pu─Źko Otvoreno U─Źili┼íte Labin

Email : ravnateljica@uciliste-labin.hr

Tel : 052/852-133