Kino

SHPEENA DOX FESTIVAL 4. DO 8.09.2024. KINO LABIN

Deveto izdanje malog revijalnog festivala dokumentarnog filma

Stiglo je vrijeme za Shpeena DOX – festival dokumentarnog filma koji od 2015. svojoj publici približava svijet dokumentarnog filma prikazujući neka od najboljih ostvarenja iz regije, ali i svijeta.

Ove godine doživljava velike promjene, od samog datuma održavanja, pa i do svoje lokacije. Naime, prestaje biti ljetni festival i postaje najbolja uvertira u jesensku sezonu dokumentarne kinematografije. Tako će se ovogodišnja edicija održati od 4. do 8. rujna.

Shpeena DOX mijenja i svoju lokaciju. Iako je počeo, kako mu to samo ime kaže, na labinskoj špini, ove godine zove u kino. Odlasci u kina su važni jer pružaju jedinstveno iskustvo koje se ne može replicirati kod kuće. Veliko platno, vrhunski zvuk i zajednički doživljaj s publikom pojačavaju emocije i doživljaj filma. Osim toga, dolaskom u kino podržava se filmska industrija i omogućuje stvaranje raznovrsnih i visokokvalitetnih filmova, što sve obogaćuje kulturnu ponudu. Posjeta kinu je i prilika za bijeg od svakodnevnice, društveni događaj i način da se filmovi dožive onako kako su i zamišljeni—u punom sjaju na velikom platnu.

Ovogodišnji selektori pripremili su mnoštvo kratko i dugometražnih filmova. Kroz 5 dana održavanja, festival će prikazati ukupno 12 filmova.

Pripremljene su i tri glazbene slušaonice koje će tematski, sukladno prikazanim filmovima u atmosferi odlične zabave zatvarati večeri. U sklopu popratnog glazbenog programa prve nam večeri festivala dolazi legendarni Zdenko Franjić (Lutajući DJ Zdena) uz buvljak ploča, dok četvrtak nastupa labinjan DJ Kićo (Kristian Stojić), a petak Jinxie Grooves (Đino Višković), puležan s labinskim korijenima. Program slušaonica prati i mlada labinska pivovara Labona s ponudom piva.

Festivalska karta iznosi 3 eura, i vrijedi za sve dane festivala, a kupnjom karte, osim što podržavate festival i autore dokumentarnih filmova, ulazite u nagradnu igru u kojoj možete osvojiti vrijedne nagrade. Organizatori dijele tri glavne nagrade i to: treća nagrada je 10 karata za projekciju po izboru u Kinu Labin do konca 2024., druga nagrada je organizirani rođendan za jedno dijete do 15 godina starosti s filmom po izboru, animacijom i tortom,  dok je prva nagrada besplatna karta za sve projekcije unutar 365 dana za jednu osobu. Dijeliti će se i nekoliko utješnih nagrada u suradnji s partnerima Kina Labin, a proglašenje je u nedjelju 8. rujna.

Vidimo se na Shpeena DOX-u u Kinu Labin!

O filmovima:

Iz sve snage (HR) 80’ 2023.

VRIJEME PRIKAZIVANJA: SRIJEDA 4. RUJAN U 20.00 H

Dokumentarni film Dimitra Dimitrovskog Dibe retrospektivno se bavi hrvatskom underground rock scenom s početka 90ih godina.

90ih godina prošlog stoljeća sjećamo se kao nemilih vremena, ali Dimitar Dimitrovski Diba donosi nam novu perspektivu na to vrijeme u svom dokumentarnom filmu Iz sve snage. Film je premijeru imao na ZagrebDoxu i bio je najgledaniji film festivala. Za njegove projekcije tražila se karta više.
Film govori o domaćoj rock sceni koja je nastala i održala se usprkos nezahvalnim uvjetima u kojima se pojavila.

„Rock n roll je sredinom osamdesetih ponovo postao in. Na marginama društva rađala se nova scena. Sirovi rifovi prštali su iz podruma i garaža, a tekstovi su banalizirali svakidašnji život, ljubav i općenito misao postojanja.
Zdenko Franjić, tada uposlenik Narodne banke Hrvatske, pasionirani zaljubljenik u underground, psyhobily, garage rock i indie glazbu, odlučio je pokrenuti nezavisnu izdavačku etiketu. Etiketa je bila nezavisna u svakom smislu te riječi, on sam je financirao i presnimavao kazete koje je izdavao, sam je radio omote i sam je otkrivao nove bendove. Logika mu je bila “Objavljujem što mi se sviđa i što volim slušati.” I onda je objavio vinil izdanje Bombardiranje New Yorka, kompilaciju koja je, sve do tada poznato, okrenula naglavačke. Osim što je reizdana nekoliko puta na svim mogućim nosačima zvuka, iznjedrila je sada iznimno uspješne i popularne Majke i Gorana Bareta.“

POPRATNI PROGRAM ISPRED KINA I U FOAJEU

Razgovor s redateljem filma te puštanje glazbe Zdenko Franjić i prodaja vinil ploča.

Pongov poziv (CZ, SK, UK) 78’ 2022.

VRIJEME PRIKAZIVANJA: ČETVRTAK 5. RUJAN U 19.30 H

TRAILER

Štefan Pongo je vozač kamiona, otac, suprug, imigrant, Rom. Prije petnaest godina s obitelji je emigrirao iz Češke u Veliku Britaniju kako bi ih zaštitio od rasne diskriminacije. Djeca su završila fakultete i obitelj živi dobro. Misija uspješna. No kad češki predsjednik izjavi da su Romi neradnici, Štefan na Facebooku pokreće akciju. Pristižu mu tisuće fotografija Roma na svojim radnim mjestima, a Štefan postaje lice novonastalog pokreta. No, aktivizam mu oduzima dragocjeno vrijeme za obitelj. Je li moguć sklad u životu najpoznatijeg romskog vozača kamiona?

POPRATNI PROGRAM ISPRED KINA I U FOAJEU

Puštanje glazbe Dj Kićo (Kristian Stojić).

Snajka: Dnevnik očekivanja (HR, IT, RKS) 75’ 2023.

VRIJEME PRIKAZIVANJA: ČETVRTAK 5. RUJAN U 21.00 H

Snajka: Dnevnik očekivanja je participativno-opservacijski dokumentarac o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu, njihovoj kćerki Fridi i pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati. Mirazi koje su dobili ekonomski su i kulturalno praktički nespojivi pa je pred njima nezahvalan izazov balansiranja vlastite obiteljske prtljage, prikvačene kao ostavština prošlih generacija na putu između Hrvatske i Kosova. Povezani željom da pronađu rješenje za nerealna očekivanja svojih obitelji, Tea i Mirsad upustit će se u kompleksnu igru prilagodbe što će se u konačnici pokazati utegom u njihovoj vlastitoj intimi.

Filice  (HR) 35’ 2024.

VRIJEME PRIKAZIVANJA: PETAK 6. RUJAN U 19.30 H

Nono, krave i poneki tovar. Dirljiv i duhovit film, dokument o jednoj postupno nestajućoj Istri, koji portretira živopisnog 88 godišnjaka Filicea Pekicu kroz kameru njegovih dvojicu unuka – Franu i Bartola.

Brod (HR) 65’ 2023.

VRIJEME PRIKAZIVANJA: PETAK 6. RUJAN U 20.05 H

Nakon više od 160 godina postojanja i brojnih veličanstvenih brodova koji su isplovili iz njegova pogona, pulsko brodogradilište “Uljanik” postalo je groblje čeličnih olupina, zaustavljenih dizalica i napuštenih radionica koje su nekada vrvjele životom. Kroz kolaž opservacijskih snimaka tog postapokaliptičnog krajolika, koji danas naseljavaju glasni galebovi, poluizgladnjele mačke i potočni rakovi, sustižu nas emotivna svjedočanstva brojnih pojedinaca, od kojih su mnogi “Uljaniku” posvetili svoj profesionalni i privatni život. Film je spomenik socijalističkim radničkim kolektivima te opsežan, duboko istražen i vizualno zadivljujući prikaz hrvatskog brodogradilišta čiji uspon i pad odražavaju političku sudbinu bivše Jugoslavije.

Motel (HR) 28’ 2023.

VRIJEME PRIKAZIVANJA: PETAK 6. RUJAN U 21.15 H

Na jednoj od najprometnijih autocesta u blizini Zagreba, motel pod nazivom „Plitvice“ zapošljava četrdeset radnika, a nema goste. To je jedinstveni mikrokosmos koji propada i u kojem vrijeme kao da je stalo, što je sudbina mnogih bivših socijalističkih poduzeća.

Naša djeca (HR) 95’ 2024.

VRIJEME PRIKAZIVANJA: SUBOTA 7. RUJAN U 19.30 H

Silvestar je već neko vrijeme najstariji Kolbas u svojoj obitelji. Roditelji su mu umrli, otac pred rat, majka nešto kasnije. Šezdeset i osam mu je godina. Imao je i malo mlađeg brata koji je umro od posljedica rata. Drugi je put oženjen. Ima troje djece: najstarijeg, Jakova, iz prvog braka, Evu iz drugog braka, rođenu postupkom umjetne oplodnje, kao i Antu, usvojenog iz dječjeg doma u dobi od osam godina.  Neka od pitanja koja redatelj postavlja u ovom filmu jesu: Kako djeca utječu na osjećaje i stavove te međusobni odnos njega i supruge? Kako on utječe ili je do sada utjecao na svako svoje dijete? Kakav odnos ima s kojim djetetom i daje li im svima jednako ljubavi? Mijenjaju li ga djeca? Čini li to svatko od njih na drukčiji način? Kako djeca vide njega i suprugu, a kako vide njihov odnos prema sebi?

Film se prikazuje u suradnji s Pula Film Festivalom.

Grandpa Guru (HR, BIH) 91’ 2023.

VRIJEME PRIKAZIVANJA: SUBOTA 7. RUJAN U 21.10 H

 

Grandpa Guru je portretni dokumentarac koji eklektičnim stilom prikazuje kontinuitet rada benda Kultur Shock, s posebnim naglaskom na zanimljiv život, glazbu i umjetnost njihova pjevača i frontmena Srđana Gine Jevđevića. U filmu pratimo Ginino duhovno putovanje u potrazi za vlastitim identitetom i mjestom u svijetu, nakon izlaska iz sarajevskog ratnog okruženja i dolaska u Seattle, gdje je upoznao Krista Novoselica iz grupe Nirvana i Jellu Biafru iz benda Dead Kennedys koji ga potiču da se nastavi baviti glazbom. Gina progone pitanje pripadnosti i osjećaj rastrganosti između života u Americi, Sarajeva i majke za koju je iznimno vezan. Ovo je priča o transformacijama jedne osobe u teškim vremenima, bijegu na kraj svijeta i demonu koji ga prati.

Brdo stvari (HR) 10’ 2024.

VRIJEME PRIKAZIVANJA: NEDJELJA 8. RUJAN U 19.00 H

Pogled na sajam Hrelić i njegovu jasnu hijerarhiju kroz priče prodavača Pere.

1001 noć (HR) 12’ 2023.

VRIJEME PRIKAZIVANJA: NEDJELJA 8. RUJAN U 19.10 H

Film 1001 noć priča o Emi (85) i Maji (80), najvjernijim gledateljicama i najsmješnijim kritičarkama turskih sapunica. Svaku večer posljednjih pet godina Ema i Maja provode zajedno gledajući turske serije u Eminom stanu u Splitu. Ovo je priča o mikrokozmosu koji ponekad nastane tamo gdje se najmanje nadamo, onda kad ga najviše trebamo. I o jednom prijateljstvu koje je počelo kad je sve drugo završilo.

Geni moje djece (HR) 54’ 2024.

VRIJEME PRIKAZIVANJA: NEDJELJA 8. RUJAN U 19.30 H

Žene iz obitelji autorice filma Vladimire Spindler se već četiri generacije bave umjetnošću. Osim umjetničkog talenta zajedničko im je i to da su imale nesretne odnose s muškarcima. ‘Geni moje djece’ su priča o ženama koje su ostavile trag u kulturi, te o težini emancipacije kroz sve vremenske periode.

Nasmijana Gruzija (GE, DE) 62’ 2023.

VRIJEME PRIKAZIVANJA: NEDJELJA 8. RUJAN U 20.30 H

Koja je cijena poluistina koje nam govore političari? Godine 2012. gruzijski predsjednik htio je izmamiti osmijeh naciji. U utrci za ponovni izbor predsjednička stranka najsiromašnijima je obećala subvencioniranu stomatološku skrb. Po cijeloj zemlji državni zubari počeli su vaditi pokvarene zube uz obećanje da će ih zamijeniti u predstojećim mjesecima – a onda je predsjednik izgubio. Kroz intervjue s ljudima koji su najviše pogođeni kampanjom Nasmijana Gruzija priča priču o prolaznosti moći, o stvarima koje političari govore da je zadrže i o ljudima koji za to u konačnici plate. Ovo je također film o tihom prkosu: sa ili bez političkog nemara, ovi se ljudi nikada ne prestaju smijati.

21:30 proglašenje nagrade publike i nagrada za posjetitelje Kino sala

Program Shpeena doxa odvija se uz visoko pokroviteljstvo Grada Labina u sklopu programa Labin art republike te uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.

 

 

 

Možda vas zanima i ovo

Back to top button