EU projektiNovosti

Rudnici baštine: sve je spremno za početak provedbe obrazovnih programa

Projekt „Rudnici baštine“ ide dalje. I tijekom proteklih mjeseci, usprkos poteškoćama i izazovima s kojima se u ovom trenutku gotovo cijeli svijet suočava, partneri su marljivo radili na nizu aktivnosti nužnih za ostvarenje dvaju programa koji se planiraju ovim projektom. Riječ je o edukaciji za kuhare tradicijske kuhinje te o programu osposobljavanja interpretatora kulturne i prirodne baštine kojima nositelj projekta, Pučko otvoreno učilište Labin, u partnerstvu s pulskom ustanovom Diopter – otvoreno učilište, Udrugom Istra Inspirit te ugostiteljskim obrtima „Bukaleta“ iz Barbarige i „Koral“ iz Plomina, želi pridonijeti povećanju zapošljivosti mlađih od 25 godina, starijih od 54 godine te osoba s invaliditetom s područja Labina i Pule.

Pokrenuti 23. travnja 2019. i osmišljeni u svrhu promicanja inovativnih inicijativa u sektoru turizma i ugostiteljstva, „Rudnici baštine“ realiziraju se sredstvima Europskoga socijalnog fonda u iznosu od 1.388.793,40 kuna u okviru poziva „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva“. Nakon radionica za mentore i predavače koje su se održale tijekom lipnja, Pučko otvoreno učilište tiskalo je nedavno priručnik za nastavnike u izobrazbi odraslih „Obrazovna motivacija u novim okolnostima“, u kojem su sažeta osnovna andragoška znanja i načini motiviranja odraslih na učenje za oba programa. Osim predavača koji su angažirani na ovom projektu, primjerke priručnika, čija je autorica Irena Kiss, dobit će Gradska knjižnica Labin, kao i knjižnica Srednje škole Mate Blažine.

Gotov je i priručnik za tečajeve namijenjen interpretacijskim vodičima, a u tijeku je izrada i onog za provođenje programa za buduće kuhare tradicijske kuhinje. Kao što je navedeno u publikaciji za polaznike programa osposobljavanja interpretatora kulturne i prirodne baštine, koju potpisuje Udruga Istra Inspirit, glavni je cilj priručnika, kao i na temelju priručnika razvijenih tečajeva, pomoći sudionicima da razviju potrebne kompetencije za uspješno korištenje koncepta interpretacije baštine u vlastitom radnom kontekstu.

Vještine na kojima će se raditi odnose se na istraživanje, planiranje te usavršavanje komunikacije putem različitih medija i tehnika. U publikaciji su na inovativan način obrađene teme poput određivanja atraktivnih značajki i priča, interpretativnog potencijala lokaliteta, osnovnih načela interpretacije i njihove primjene, konceptualizacije i planiranja obilaska, orijentacije posjetitelja, tekstnog i vizualnog sadržaja promotivnih materijala, vještine prezentiranja uz upotrebu odgovarajućih medija, procjene iskustva posjetitelja i optimizacije izlaganja i komunikacije.

Programe će u spomenuta dva grada moći pohađati ukupno 40 polaznika te će ostati na raspolaganju zainteresiranih i nakon završetka projekta, odnosno nakon travnja 2021. Osim što se radilo na priručnicima, u proteklom razdoblju dogovorene su i pojedinosti u vezi s praktičnim dijelom nastave za kuhare tradicijske kuhinje. Vježbe će se održavati u Srednjoj školi Mate Blažine, a praksa u lokalima ugostiteljskih obrta „Bukaleta“ iz Barbarige i „Koral“ iz Plomina. „Izvršene su sve pripreme da se može kvalitetno startati s programima. Nadamo se da će epidemiološka situacija biti povoljnija i da ćemo planirano moći realizirati na najbolji mogući način“, izjavila je Daniela Mohorović, ravnateljica Pučkoga otvorenog učilišta Labin.

Možda vas zanima i ovo

Back to top button