Gradska galerijaIstaknutoNovosti

Luce Lukačić VARIJACIJE

IZLOŽBA

Gradska galerija Labin otvara izložbu kvarnerske umjetnice mlađe generacije Luce Lukačić naziva Varijacije u petak, 13. rujna, u 20 sati. Ovogodišnjim programom obilježava se dvadeset pet godina djelovanja ustanove i njenog nastojanja obuhvaćanja presjeka od najrelevantnijih do novih umjetničkih strujanja.

Od Dušana Džamonje preko Ide Blažičko, peta izložba obljetničkog programa galerije ponovno se vraća skulpturi u njenom organičkom obliku. Istim senzibilitetom i poslanjem korištenja prirodnih materijala i njihove izvorne prezentacije, vodi se Luce Lukačić u svojem stvaralačkom modusu. „Varijacije“ su odražaji stalnog traganja za utjelovljenjem prirodnih formi i pojava u nepresušnoj inspiraciji i ritmičnom smjenjivanju. Drvo kao primarna materija kojom se koristi u radu, predstavljeno je raznorodnim formama stvorenim drugačijim pristupom tretmana površine, navodi kustosica izložbe Stephanie Peršić. Drveni reljefi nastali u razdoblju od 2019. do recentne produkcije, razlikuju se formatima, oblicima, teksturom i koloritom. Uz njih, izložit će se Lukačićin diplomski rad „Crtež kao prostorna slagalica“ (2020.) – interaktivna mobilna skulptura kao spoj primijenjene i vizualne umjetnosti. Nastala kao rezultat istraživanja kiparskog rada s primijenjenim karakteristikama, stvorena je skulptura koja postavljena u vanjskom prostoru tvori versatilni poligon za istraživanje umjetnosti uz funkcionalnost primjene, koja će u doglednom vremenu biti postavljena pored Kocke, sjedišne arhitektonske točke Mediteranskog kiparskog simpozija donacijom autorice.

 

Izložbu je moguće posjetiti do 20. listopada 2024. u radnom vremenu Gradske galerije Labin.

Program Gradske galerije Labin realiziran je sredstvima Grada Labina, Ministarstva kulture i medija RH i Odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

 

O AUTORICI

Luce Lukačić 

(Rijeka, 1995.)

završila je Školu za primijenjenu umjetnost u Rijeci 2014. Diplomirala je 2020. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci smjer kiparstvo i stekla naziv magistre primijenjenih umjetnosti. Najčešće se izražava u kiparskom mediju, a istražuje tematike odnosa čovjeka i prirode te propitivanja vlastitog unutarnjeg svijeta.

Od 2014. sudjeluje u brojnim skupnim izložbama (izbor: Galerija Pikto, Zagreb; 20. minijature, Galerija Prozor, Beograd; Plati i nosi, Galerija Bačva (HDLU), Zagreb; VGA02: Klub Jadran, Rijeka – Galerija Knifer, Osijek – Galerija Prozori, Zagreb – Klub Zona, Split) te likovnim kolonijama i umjetničkim festivalima (Brtonigla, Labin, Rab, Tršić (SRB)).

Autorica je nekoliko javnih skulptura (Brtonigla, Rijeka, Tršić), sudjelovala je u raznim organizacijskim i drugim projektima (restauracija mozaika spomenika u Plovaniji; sudjelovanje u izradi svjetlosne instalacije Ivane Franke u Kortilu uz autoricu i nekoliko drugih suradnika).

Živi i djeluje u Rijeci. Članica je HDLU Rijeka.

 

Kontakt / Contact

Instagram: luce_lukacic

 

 

Grafički materijali © Pučko otvoreno učilište Labin

Crtež kao prostorna slagalica (2020.); Bez naziva (2019.); Bez naziva (2023.) © Luce Lukačić

 

Radno vrijeme Galerije

(u rujnu)

Uto – Sri – Čet – Sub       10 – 15

Pet                                      16 – 20

Ned – Pon                         Zatvoreno

 

 

 

Možda vas zanima i ovo

Back to top button