Muzej

O Labinskoj republici iz 1921. na pariškoj konferenciji

Redovna godišnja 54. konferencija organizacije IALHI – International Association of Labour History Institutions (Međunarodno udruženje institucija za povijest rada) održana je od 11. do 14. rujna 2024. godine na sveučilištu Nanterre u Parizu. Ovogodišnja konferencija realizirana je u organizaciji centra La Contemporaine, francuskog knjižničnog, muzejskog i arhivskog centra specijaliziranog za povijest 20. stoljeća. Tema konferencije bila je „Suočavanje s «aktivističkim artefaktima» (proizvodima radničkih i društvenih pokreta): Konzervacija, valorizacija, povijest“.

Na ovogodišnjoj konferenciji sudjelovala je kustosica i voditeljica Narodnog muzeja Labin pri POU Labin Olja Višković s izlaganjem pod nazivom „One museum object also tells a story: the story of the Labin Republic. Chaque objet raconte une histoire: l’histoire de la République d’Albône“ u kojem je govorila o jednom od najvažnijih događaja iz labinske povijesti Labinskoj republici 1921. godine, s posebnim naglaskom na muzejske predmete iz tog razdoblja sačuvane i pohranjene u Narodnom muzeju Labin, kao što je zastava Labinske republike izložena u stalnom muzejskom postavu.

U trodnevnom programu konferencije sudjelovalo je sedamdeset izlagača koji su svojim radovima doprinijeli boljem razumijevanju i učenju o valorizaciji, odgovarajućoj konzervaciji i vrednovanju muzejskih predmeta poteklih iz povijesnih radničkih i društvenih pokreta.

Cilj organizacije IALHI, odnosno Međunarodnog udruženja institucija za povijest rada je povezivanje institucija članica i olakšavanje razmjene stručnog znanja kako bi se očuvao i promovirao pristup i korištenje njihovih zbirki. IALHI, osnovan 1970. godine, okuplja arhive, knjižnice, dokumentacijske centre, muzeje i istraživačke institucije specijalizirane za povijest i teoriju radničkih i društvenih pokreta iz cijelog svijeta.

„Sudjelovanje na relevantnim međunarodnim konferencijama i poticanje znanstvenog rada djelatnika Narodnog muzeja Labin jedan je od ključnih prioriteta jačanja uloge naše institucije i kapacitiranosti njenih zaposlenika. Prezentiranje labinske baštine i izvan lokalnih okvira, odnosno nacionalnih okvira, doprinosi shvaćanju konteksta i zajedničkih povijesnih temelja u širem međunarodnom okruženju. Raduje nas i interes za našim muzejom koji su pokazali sudionici konferencije, a koji su ga mogli upoznati putem novoizrađenog višejezičnog muzejskog vodiča čiji dizajn potpisuje Ana Tavić, a financiran je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH te Grada Labina i vlastitim sredstvima muzeja.“ – izjavila je Renata Kiršić Veselica, ravnateljica Učilišta.

       

Foto: fb IALHI Social History Portal, Narodni muzej Labin

Možda vas zanima i ovo

Back to top button