Muzej

Matija Vlačić Ilirik – Ususret 500-oj obljetnici rođenja

U galerijskom prostoru Narodnog muzeja Labin 07. ožujka 2019. godine otvorena je izložba „Matija Vlačić Ilirik – Ususret 500-oj obljetnici rođenja“.
Matija Vlačić Ilirik rođen je 03. ožujka 1520. godine u Labinu i slijedeće godine, 2020., obilježavamo 500. obljetnicu njegova rođenja. Pripreme za obilježavanje 500. rođendana započele su već ove godine, te je tim povodom postavljena izložba „Matija Vlačić Ilirik – Ususret 500-oj obljetnici rođenja“. Ovom izložbom se javnosti želi predstaviti zbirka „Flaciana“ Narodnog muzeja Labin, odnosno omogućiti posjetiteljima da razgledaju originalne Vlačićeve knjige koje posjeduje labinski muzej, zatim portrete i ostale izloške posvećene Matiji Vlačiću Iliriku.

Na izložbi su izložena najvažnija djela Matije Vlačića Ilirika, kao što su „Catalogus testium veritatis“ („Katalog svjedoka istine“) iz 1556. g., u kojem je Vlačić sakupio sve „svjedoke“ koji su se kroz povijest suprostavljali papi i potvrđivali teze protestantizma, zatim „Ecclesiastica Historia“ ili „Magdeburške centurije“, povijest trinaest stoljeća kršćanstva i „Clavis scripturae sacre“ ili „Ključ svetoga pisma“, objavljen u Baselu 1567. g., prvi enciklopedijski rječnik pojmova iz Svetog pisma, uključujući sedam hermeneutičkih rasprava. Također su izloženi nekoliko Vlačićevih portreta koji se inače nalaze u Memorijalnoj zbirci Matije Vlačića Ilirika, kao i infokiosk s brojnim informacijama o Matiji Vlačiću, protestantizmu, reformaciji u Hrvatskoj i Europi.
Na otvaranju izložbe govorili su labinska dogradonačelnica Federika Mohorović Čekada, te voditelj Narodnog muzeja Vedran Kos.
Izložba je bila prigoda i da se najavi uskoro moderniziranje i redizajniranje Memorijalne zbirke Matije Vlačića Ilirika.

Možda vas zanima i ovo

Back to top button