Muzej

Opremanje labinskog Narodnog muzeja

Opremanje labinskog Narodnog muzeja u suglasju s najsuvremenijim muzeološkim standardima
GLAS ISTRE
23.06.2019 06:00 | Autor: Branko BIOČIĆ

Investicijski ciklus održavanja Narodnog muzeja Labin i Memorijalne zbirke “Matija Vlačić Ilirik” započeo je početkom godine, a sastojao se od zamjene i održavanja već postojeće stolarije i opremanja Muzeja opremom koja je u skladu s najsuvremenijim muzeološkim standardima.
– Čuvaone Narodnog muzeja Labin opremljene su novim ormarom za pohranu slika i umjetničkih djela, odnosno Galerijske zbirke. U njemu je smješteno više od 300 umjetničkih djela domaćih i stranih autora. Uz ormar za pohranu slika, u Muzeju je uređena posebna prostorija za čuvanje vrijedne arhivske građe. U toj prostoriji su poštivani svi mikroklimatski uvjeti za pohranu najvrjednije muzejske građe, u njoj se čuvaju djela poput knjiga Matije Vlačića Ilirika ili arhivske građe iz vremena Venecije. U čuvaoni su zamijenjene dotrajale arhivske police s novom opremom i bezkiselinskim arhivskim kutijama, a zamijenjeno je i popravljeno nekoliko prozora na pročelju zgrade Muzeja. Krajem lipnja planira se sanacija manjeg dijela minijaturnog rudnika, a radi se o zamjeni potpornih stupova. Kako se 2020. godine obilježava 500 godina rođenja Matije Vlačića, u planu je sanacija palače Franković, kao i modernizacija same zbirke. U skladu sa planovima za 2019., zamijenjena je sva stolarija u zbirci Vlačić, rekao je Vedran Kos, voditelj muzeja.
Za kraj lipnja planirana je i obnova sanitarnog čvora, kao i izrada projekta za obnovu stepeništa koje vodi u samu zbirku. Što se tiče investicija, uloženo je oko sto tisuća kuna od toga većinom sredstva Ministarstva kulture i vlastita sredstva.

Možda vas zanima i ovo

Back to top button