MuzejNovosti

Završni radovi na interpretacijskom centru rudarstva

Pri kraju su radovi na opremanju i uređenju prostora Informacijsko interpretacijskog centra u sklopu EU projekta Inspiracija u okviru programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020. Radi se o prostoru unutar Gradskog muzeja Labin u kojem će se na inovativni način prezentirati rudarska baština.

Info sobom dominira reljef područja sa sedam manjih reljefa u polukuglama koji predstavljaju mjesta Podlabin, Raša, Štrmac, TE Vlaška, TE Plomin, Koromačno i Teleferika.

Na zidu će se nalaziti kronologija razvoja rudarstva i ostalih proizvodnja, važnih događaja vezanih uz rudarstvo sve do prestanka rudarenja kao i razvoj kulturnih inicijativa i projekata koji imaju za cilj sačuvati ovu baštinu i ponuditi je suvremenim posjetiteljima.

Svi tekstovi su na više jezika: hrvatski, engleski, talijanski i njemački kako bi domaći i strani posjetitelji mogli i samostalno razgledati postav.

Multimedijski ekran projekta Inspiracija zanimljiv je jer ima touch screen te će sadržavati sve informacije o gradovima partnerima na projektu te pripadajuće slike kao i sve podatke o projektu Inspiracija. Osim prije spomenutih jezika muzejskog postava, touch screen ima još i slovenski jezik.

Na velikom ekranu u drugom kutku sobe prikazivat će se film „Događaj u Raši“, Jadran filma 1950. autora Rudolfa Sremec – pokušaj rudara brigade „Bratstvo i jedinstvo“ da u rudniku u Raši obore rekord u iskopu ugljena koristeći metodu voditelja brigade Antuna Bičića.

Ubuduće će biti moguće projicirati i neke druge filmove vezane uz rudarstvo koje Muzej ima ili bude mogao dobiti na korištenje.

Prostor u kojem se radi na uređenju IIC Inspiracija, smješten je u prizemlju muzeja, a pristupa mu se izravno iz glavnog predvorja. Sastoji se od dvije prostorije: manje koja će služiti kao svojevrsno predsoblje u kojem će se dati osnovne informacije o projektu Inspiracija i projektnim partnerima i veće prostorije u kojoj će postav biti isključivo posvećen rudarskoj baštini Labinštine i njezinom interpretativnom okviru. Iz veće se prostorije kroz vrata izravno pristupa u repliku rudnika.

Replika rudnika vjerni je prikaz rudarskih hodnika u dužini od 150 metara smještena u podrumu zgrade, a uređenjem interpretacijskog centra prije samog ulaska u rudnik činit će zanimljivu cjelinu. Rekonstrukcija rudnika građena je od 1961. do 1964. godine uz pomoć Istarskih ugljenokopa i inženjera rudarstva. U prostoru prije ulaska u rudnik posjetitelji se najprije mogu upoznati s vrstama ugljena i nekim strojevima, a na polici mogu izabrati odgovarajuću zaštitnu kacigu da se kao pravi rudari mogu sigurno zaputiti pod zemlju. Važno je napomenuti da se pri izradi ovog rudnika vodilo računa o dimenzijama pravog rudnika pa je ova rekonstrukcija u prvom dijelu lako prohodna, no od polovice strop se spušta i postaje sve niži, a prolaz uži pa je zaštitna kaciga itekako dobrodošla. Takve dimenzije vjerno dočaravaju svu težinu rudarskog posla.

Rudarstvo je obilježilo gotovo 400 godina labinske povijesti. Bavljenje rudarstvom započelo je još 1626. godine u obližnjem rudniku u Krapnu vađenjem stipse i smole. Tijekom godina u Labinu i okolnim mjestima (Raša, Vinež, Štrmac, Tupljak) otvara se sve više novih rudnika koji se konstantno moderniziraju, zapošljavaju sve veći broj ljudi. Labinski rudnik zatvoren je 1988. godine, a posljednji rudnik na Labinštini, ujedno posljednji i u Hrvatskoj, bio je onaj u Tupljaku, zatvoren 1999. godine.

Investicija uređenja Informacijsko interpretacijskog centra koju provodi Turistička zajednica Grada Labina procijenjena je na 120.000,00 kn s uključenim PDV-om, a sufinancirana je kroz projekt Inspiracija u okviru programa INTERREG prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska.

Možda vas zanima i ovo

Back to top button