MuzejNovosti

O životu i djelu Matije Vlačića ove godine diljem Europe

Danas je u prostorijama Grada Labina održan prvi sastanak Počasnog odbora za obilježavanje 500. obljetnice rođenja najslavnijeg Labinjana, reformatora, teologa, lingviste, filozofa i crkvenog  povjesničara Matije Vlačića Ilirika čija je zadaća praćenje nacionalne i međunarodne promocije programa obilježavanja.

Kako bi  priprema i provedba programa obilježavanja protekla na visokoj organizacijskoj razini gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić, predsjednik je Programskog odbora  obilježavanja 500-te obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika koji ima zadaću izrade i provedbe programa obilježavanja, a istovremeno je donio Rješenje o imenovanju Počasnog odbora koji čine Valter Flego, zastupnik u Europskom parlamentu kao predsjednik Počasnog odbora, dok su članovi  akademik Josip Bratulić,  dr.sc. Stipe Botica, predsjednik Matice hrvatske kojeg je na današnjem sastanku zamijenio tajnik Zorislav Lukić,  Fabrizio Radin, obnašatelj  dužnosti župana Istarske županije,  izv. prof. dr. sc. Lidija Matošević- Sveučilišni centar za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik Zagreb,  prof.dr.sc. Peter Kuzmič, dekan Visokog Evanđeoskog teološkog učilišta Osijek kojeg je danas predstavljao prof. Jaroslav Pecnik i  dr.sc. Luka Ilić.

Na današnjem radnom sastanku dogovoreni su daljnji koraci oko programa i promocije ovog važnog događaja te je potvrđen nacrt prijedloga programa obilježavanja koji će se dodatno raspraviti na sastanku Programskog odbora.

Nakon sastanka Počasnog odbora, gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić, predsjednik Programskog odbora i Valter Flego, zastupnik u Europskom parlamentu kao predsjednik Počasnog odbora osvrnuli su se na važnost obilježavanja i promocije ovog događaja koji će obilježiti 2020. godinu zbog važnosti i svog opširnog programa koji će se odvijati ne samo u Hrvatskoj već i u Austriji, Njemačkoj i Belgiji.

„U svoje osobno ime najprije mogu reći jedno veliko hvala Gradu Labinu koji priprema toliko aktivnosti povodom ovog obilježavanja ali i što su me predložili da imam čast bit predsjednikom Počasnog odbora. Matija  Vlačić veliki je čovjek, reformator koji je rođen u Labinu ali  više od toga znanstvenik i građanin Europe.. Upravo iz tog razloga  drago mi je što sam uspio ugraditi i dio Europskog parlamenta u cijeli ovaj bogat program obilježavanja. Tjedan nakon Uskrsa, odnosno 15. travnja u srcu Europskog parlamenta, na najboljoj lokaciji trećeg kata bit će organizirana dokumentarna izložba  o Matiji Vlačiću. Danas nakon održanog sastanka, još sam uvjereniji kako ćemo zajedničkim snagama na dostojan način obilježiti godišnjicu rođenja, ne samo u Labinu, Istri i Hrvatskoj već i u drugim državama kamo je ovaj velikan djelovao. Još jednom, zahvaljujem Gradu Labinu što me imenovao predsjednikom Počasnog odbora kako bi na još jedan simbolički način pokazali veličinu Matije Vlačića, velikog europskog čovjeka.“ Izjavio je Valter Flego, zastupnik u Europskom parlamentu.

„Predsjedavanjem gospodina Flege, eurozastupnika htjeli smo dodatno naglasiti kako je Matija Vlačić ne samo Labinjan, predstavnik Istre i Hrvatske već cijele Europe. Zahvaljujem gospodinu Flegi što je prepoznao važnost ovog događaja i prihvaćanjem ove funkcije dao dodatan značaj ovom obilježavanju. Zahvaljujem se i svim ostalim članovima Počasnog odbora koji su prihvatili biti dio ovog obilježavanja, a svatko od njih predstavlja jednu važnu i renomiranu instituciju. Zajedničkim snagama uspjeli smo dogovoriti da događanja osim u Labinu budu i u Osijeku, Zagrebu, Beču, Regensburgu i Wittenebergu te će cijela ova godina bit prepuna događanja i dostojno ćemo obilježiti ovaj jubilej. Programski će se odbor sastati idući tjedan kada će se dogovoriti određeni detalji Programa te će se nakon toga i objaviti cu cjelosti. Želim naglasiti kako u planiranju ovog događaja se maksimalno radi i na planiranju kroz znanstveni nivo gdje se između ostalog planira simpozij, a s druge strane želimo građane cijele Republike Hrvatske  kroz knjižice, kazališnu predstavu, dokumentarac HRT-a i mnogo drugih stvari dodatno educirati o tome tko je bio Matija Vlačić Ilirik, jedan od najvećih umova toga doba, a rođen je upravo u Labinu.“ – zaključio je gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić, predsjednik Programskog odbora  obilježavanja 500-te obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika.

Možda vas zanima i ovo

Back to top button