MuzejNovosti

NOĆ MUZEJA 2020: Velike obljetnice hrvatskih muzeja

U 2020. godini održat će se petnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, da bi tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. U Noći muzeja i ove godine sudjeluju muzejske i brojne druge baštinske, obrazovne i znanstvene institucije, koje će posjetiteljima ponuditi raznolik program i besplatan ulaz, a među njima je i Narodni muzej Labin.

Petak, 31. 01. 2020., 20:00 h

Otvaranje izložbe „2020. godina u znaku velikih obljetnica“

Ove 2020. godine Narodni muzej Labin obilježava tri velike obljetnice značajne ne samo za lokalnu sredinu, već i puno šire. Ove godine obilježava se 500 g. rođenja Matije Vlačića Ilirika, znamenitoga teologa, filozofa, reformatora i protestanta.

Godine 1960. osnovan je Narodni muzej Labin, centralna muzejska ustanova Labina i okolice, pokretač mnogobrojnih kulturnih događanja i likovnih izložbi. Muzej je i jedan od pokretača čuvenog likovnog pokreta “Labinski atelieri”.

Pred 45 godina, povodom 400 obljetnice smrti Matije Vlačića Ilirika, otvorena je Memorijalna zbirka Matije Vlačića Ilirika.

Povodom navedenih obljetnica, Narodni muzej Labin priprema izložbu posvećenu istim događajima.

 

Petak, 31. 01. 2020., 20:30 h

Otvaranje Informacijsko – interpretacijske sobe posvećene povijesti rudarenja na Labinštini

Narodni muzej Labin jedan je od partnera INTERREG projekta „Inspiracija“, kojemu je cilj  revitalizacija hrvatskih i slovenskih gradova s bogatom industrijskom baštinom (Trbovlje, Slovenska Bistrica, Labin i Rijeka) kroz stvaranje novih sadržaja u kulturi i turizmu koji će ponovno oživjeti nekoć aktivne industrijske objekte.

Jedan od ciljeva projekta je i izrada Interpretacijskog centra rudarstva koji je smješten u  prizemnom dijelu Muzeja, u prostoriji koja je direktno povezana s rudarskim postavom u podrumu, glavnom atrakcijom Muzeja.

Narodni muzej Labin sa  Interpretacijskim centrom dobiva novi kvalitetan i atraktivan muzejski sadržaj koji će omogućiti i izlaganje za javnost do sada nepoznatih muzejskih izložaka posvećenih rudarstvu koji su bili pohranjeni u čuvaonici.

 

Uz navedene izložbe koje se održavaju u Narodnom muzeju Labin, u Muzeju Grada Kaštela gostuje likovna izložba posvećena pedesetoj obljetnici Labinskih ateliera. Izložbu će otvoriti prof. Tullio Vorano.

Možda vas zanima i ovo

Back to top button