MuzejNovosti

U Narodnom muzeju Labin obilježena 15. Noć muzeja

U petak 31. siječnja je u Narodnom muzeju Labin održano otvorenje ovogodišnje manifestacije Noć muzeja te svečano otvorenje Informacijsko-interpretacijske sobe posvećene povijesti rudarenja na Labinštini.

Manifestacija Noć muzeja kojoj se Narodni muzej Labin ove godine priključio izložbom pod nazivom „2020. godina u znaku velikih obljetnica“ svake godine privlači veliki broj posjetitelja u muzeje diljem Hrvatske, a ovoga puta osim zanimljive izložbe, u labinskom muzeju otvorena je i impresivna Informacijsko-interpretacijska soba posvećena povijesti rudarenja.

Ove godine Narodni muzej Labin obilježava tri velike obljetnice značajne ne samo za lokalnu sredinu, već i puno šire. Obilježava se 500 g. rođenja Matije Vlačića Ilirika, znamenitoga teologa, filozofa, reformatora i protestanta; godine 1960. osnovan je Narodni muzej Labin, centralna muzejska ustanova Labina i okolice, pokretač mnogobrojnih kulturnih događanja i likovnih izložbi, kao i čuvenog likovnog pokreta “Labinski atelieri”; pred 45 godina, povodom 400. obljetnice smrti Matije Vlačića Ilirika, otvorena je Memorijalna zbirka Matija Vlačić Ilirik. Upravo je povodom navedenih obljetnica, Narodni muzej Labin pripremio ovu izložbu kako je u uvodu rekao Vedran Kos, voditelj Narodnog muzeja Labin.

Na uređenju interpretacijskog centra rudarstva radilo se u sklopu projekta Turističke zajednice Grada Labina koja je projektni partner EU projekta „Inspiracija“ u okviru programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020, , kojemu je cilj revitalizacija hrvatskih i slovenskih gradova s bogatom industrijskom baštinom (Trbovlje, Slovenska Bistrica, Labin i Rijeka) kroz stvaranje novih sadržaja u kulturi i turizmu. U okviru ovog EU projekta uređena je informacijsko interpretacijska soba unutar Muzeja, objasnila je Radmila Paliska Kos, direktorica turističke zajednice Grada Labina te zahvalila Marku Sančaninu, tvorcu idejnog rješenja interpretacijskog centra na odlično obavljenom poslu.

Čast svečanog otvorenja izložbe te interpretacijskog centra pripala je gradonačelniku Valteru Glavičiću koji je poznat kao jedan od glavnih zagovaratelja promocije, očuvanja i povezivanja kulture, turizma i industrijske baštine.

„Narodni muzej Labin slavi 60. godinu i uvijek se lijepo sjetiti svih onih vrijednih ljudi koji su marljivo radili da na ovom predivnom mjestu imamo sačuvanu našu bogatu povijest. Poseban dio u labinskoj povijesnoj priči zauzima naša rudarska baština. Replika rudnika u sklopu muzeja uvijek plijeni pažnju svakog posjetitelja, ostaje u uspomeni. Zato je ideja o ulaganju u ulaz u repliku muzeja korak u nova velika ulaganja u obnovu rudarske baštine. Danas otvaramo sobu koja sjajno prikazuje povijest rudarenja na Labinštini, za mjesec dana otvaramo renovirani labinski Šoht, a već u travnju Labin izlaže svoju priču na svjetskom sajmu industrijske baštine. Do kraja godine biti će gotov projekat ugradnje lifta na labinski šoht kao i projekt rekonstrukcije velikog kupatila. Iduće godine slavimo 100 godina Labinske republike i plan je jasan : napraviti ćemo sve da upravo naša rudarska baština postane europska turistička atrakcija, a Labin na taj način postane jedna od najjačih destinacija industrijske baštine u Europi!“ – naglasio je Gradonačelnik te izložbu „2020. godina u znaku velikih obljetnica“ i Informacijsko-interpretacijsku sobu proglasio otvorenima.

Valja još i spomenuti kako uz navedene izložbe koje se održavaju u Narodnom muzeju Labin, u Muzeju Grada Kaštela, gostuje likovna izložba posvećena pedesetoj obljetnici Labinskih ateliera koju će otvoriti prof. Tullio Vorano.

Možda vas zanima i ovo

Back to top button