MuzejNovosti

Godina velikana – Matija Vlačić Ilirik

Iznimno sadržajan i bogat program obilježavanja 500-te obljetnice rođenja najznamenitijeg Labinjana, znanstvenika, teologa, reformatora i hermeneutičara europskih dimenzija Matije Vlačića Ilirika predstavljen je 05. veljače na konferenciji za medije održanoj u prostorijama Grada Labina.

Labinjanin Matija Vlačić Ilirik je po svom obrazovanju i radu prvenstveno bio građanin Europe, a zbog svog izuzetnog utjecaja na filozofski i teološki nauk 16. stoljeća i danas ne prestaje interes prema njegovom radu. Zato je i program godine Matije Vlačića Ilirika zamišljen u trajanju od ožujka do listopada 2020. godine i to uključujući programe u njegovom rodom Labinu, ali i na nacionalnoj i međunarodnoj razini, istaknuo je gradonačelnik Glavičić.

Želja nam je da Matiju Vlačića u ovoj za nas povijesnoj godini približimo našim mladima, učenicima i srednjoškolcima kao i svim Labinjanima. Time ćemo ispraviti percepciju da je Vlačić poznatiji i priznatiji van Labina i Hrvatske. Iz toga razloga dio programa namijenjen je upravo građanima Labina i Labinštine, dodao je Valter Glavičić, gradonačelnik Labina te istaknuo kazališnu predstavu o Vlačiću za koju je tekst napisao književnik i publicist Milan Rakovac a režiju i izvedbu priprema Tatar Naranča iz Pule. Labin će biti domaćin premijere igrano-dokumentarnog filma o Vlačiću autora Nike Kostanića u produkciji HTV-a, a za učenike labinskih škola i profesore povijesti priprema se priručnik za nastavu, također na temu Matije Vlačića Ilirika. Dogovorena su i događanja u Zagrebu, Osijeku, a u Beču i Regensburgu će se ove jeseni održati tri znanstvena skupa na temu Vlačića. U Wittenbergu će Grad Labin postaviti ploču na kuću u kojoj je živio Vlačić. Najznačajniji međunarodni događaj biti će travnja u srcu Europskog parlamenta u Bruxellu, gdje će biti upriličena dokumentarna izložba o Matiji Vlačiću, a ujedno će to biti prvorazredna prilika za promociju kulture jezika i turizma Labina , a koju je omogućio i podupro Europarlamentarac Valter Flego, predsjednik Počasnog odbora 500- te obljetnice.

Obilježavanje Vlačićeve godine započeti će na njegov rođendan 3. ožujka danom Osnovne škole Matije Vlačića, a u ožujku će ujedno biti i promocija Priručnika za učenike te premijera dokumentarnog filma, rekla je Loredana Ružić Modrušan, viša savjetnica za kulturu u Gradu Labinu. U travnju mjesecu održati će se 5. Međunarodni znanstveni skup o Matiji Vlačiću Iliriku na kojem će sudjelovati dvadesetak znanstvenika iz Hrvatske, Europe i Sjedinjenih američkih država, premijera kazališne predstave i dokumentarna izložba u Europskom parlamentu u Bruxellu. Ljetni kulturni programi u organizaciji Grada Labina također će bit posvećeni Vlačiću i to na Labin Art Republici – Sphena Dox i Labinski uzlet likovnost. Kazališna predstava igrati će se u više navrata, u lipnju za učenike a u srpnju i kolovozu na pozornici kod Špine. Priredit će se i knjižica sa predavanjem Mate Balote održanim 1962. u Labinu na temu Tri znamenita Labinjana: Baldo Lupetin, Matija Vlačić Ilirik i Giuseppina Martinuzzi.

Narodni muzej Labin već je u Noći muzeja bio posvećen Vlačiću, a to će se nastaviti i tijekom narednih mjeseci kada će u suradnji sa Sveučilišnom knjižnicom Jurja Dobrile iz Pule održati se izložba Vlačićevih knjiga iz njihovog fundusa.

Labinske osnovne škole i Srednja škola Mate Blažine aktivno sudjeluju u programu obilježavanja nizom aktivnosti u kreativnim radionicama a potom i na unutarškolskim natjecanjima. Osnovna škola Matije Vlačića priprema se između ostalog za „milenijsku fotografiju“ posvećenu Vlačiću.

Partneri Grada Labina u obilježavanju 500- te obljetnice su uz labinske škole i ustanove u kulturi, Sveučilišni centar za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik iz Zagreba, Visoko evanđeosko teološko učilište Osijek i Matica Hrvatska kojima je upućena zahvala za širinu i bogatstvo programa koji će provoditi u ovoj Vlačićevoj godini.

Konferenciji za novinare prisustvovali su članovi Programskog odbora Daniela Mohorović, Borjan Batagelj i Danijel Mohorović koji je pohvalio bogati program obilježavanja na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.

Prilozi

PROGRAM OBILJEŽAVANJA 500 MVI

Možda vas zanima i ovo

Back to top button