MuzejNovosti

Obilježava se 99. obljetnica Dana Labinske republike

Labinština će od 23. veljače do 8. ožujka obilježavati 99. obljetnicu Labinske republike.

2. ožujak iz daleke 1921. godine, datum poznat po štrajku rudara tzv. Labinska republika, jedan je od najznačajnijih povijesnih događaja Istarskog poluotoka. Ti događaji ostavili su neizbrisiv trag na Labinštini, ali su imali i mnogo širi odjek. Obilježavanje «Labinske republike» naša je obaveza spram poštivanja vlastitog identiteta te očuvanja rudarskog naslijeđa koje je značajno obilježilo 20. stoljeće Labinštine.

Obilježavanje započinje u nedjelju, 23. veljače Judo turnirom „Labinska republika“ u Sportskom centru Franko Mileta, a u utorak, 25. veljače na istom mjestu održati će se Izbor sportaša Grada Labina za 2019. godinu. Djeci osnovnih škola predstavit će se društvena igra „Kroz Europu putovima rudara“ izrađena u okviru projekta MINHER (Mining heritage).

U Općini Raša 28. veljače održat će se komemoracija povodom jubilarne 80. obljetnice rudarske tragedije u Raši. Obilježavanje rudarske tragedije započet će svetom misom u crkvi Svete Barbare i nastaviti se komemoracijom na centralnom trgu te stručnim skupom „Rudnik – pogled u budućnost“ u Centru za posjetitelje Arsia.

U petak, 28. veljače u Gradskoj galeriji Labin u 18,00 sati otvara se izložba I poslije života, život labinskih pokojnih umjetnika Quintina Bassani, Mate Čvrljaka, Josipa Diminić, Krešimira Farkaša, Beti Kranjčević, Jasne Maretić, Orlanda Mohorovića, Renata Percana i Sanje Švrljuga. Izložba labinskih umjetnika posvećena Danu Labinske republike predstavlja devetoro snažnih likovnih osobnosti koje su u jednom dijelu svoga života dijelile isti prostor i isto vrijeme, proživljavale nedaće i sudbinu rudarskog života grada koji je dugo bio na margini likovnih zbivanja, ali koji je izrastao u jedno od najznačajnijih središta likovnoga stvaranja u Hrvatskoj.

DKC Lamparna pripremit će izložbu Foto Ex tempore 2018. Industrijska baština Labinštine u subotu, 29. veljače. Istoga dana, u Sportskom centru Franko Mileta održat će se koncert Tomislava Bralića i klape Intrade pod pokroviteljstvom Grada Labina.

Nedjelja ujutro namijenjena je pješacima i rekreativcima. U organizaciji Grada Labina i Planinarskog društva Skitaci priprema se pješačenje Kovarskim putovima. Ove godine Grad Labin je u suradnji s udrugom Istra Inspirit odlučio obogatiti pješačenje kroz interaktivnu izvedbu. Istra Inspirit će kroz ovu interpretativnu šetnju i storytelling po punktovima dočarati posjetiteljima drugačiji Labin, kroz oživljavanje industrijske baštine. Istovremeno, u Lamparni će se održavati Svečana akademija Grada Labina i općina Kršan, Pićan, Raša i Sveta Nedelja. Nakon završetka pješačenja i svečane akademije organizirat će se druženje za građane uz kovarsku marendu i zajedničko fotografiranje ispod šohta dronom iz zraka, a kojim će se obilježiti i službeni završetak radova na rudarskom šohtu.

1. ožujka u 19 sati otvara se obnovljeno Malo kazalište Circolo održavanjem kazališne predstave „Jalta, Jalta“ u izvedbi obitelji Surian. Malo kazalište „Circolo“ obnavljalo se proteklih par godina, od sanacije krova, obnove plafona, konzervatorsko-restauratorskih radova, zamjene parketa i obnove pozornice, a obnovu je uz Grad Labin financirala Talijanska unija Rijeka i talijanske tvrtke Carel Adriatic, Bibetech, Euronewpack i Novation Tech.

Na sam Dan rudara polaganjem vijenaca na spomenicima rudarima i komemoracijom na Krvovoj placi obilježit će se najznačajniji dan rudarske povijesti. Komemoraciju će obogatiti učenici Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ iz Vineža i djeca dječjeg vrtića Pjerina Verbanac iz područnih skupina iz Vrećari koji će odjeveni u kovare pripremiti prigodni program.

Klub studenata Istre u Zagrebu „Mate Balota“ organizirat će umjetničke radionice na temu rudarenja u okviru svoga programa Kultutorak 3. ožujka. Obilježavanje završava 8. ožujka u Sportskom centru Franko Mileta održavanjem rukometnog turnira Labinska republika.

U obilježavanje su se uključili i labinski restorani Velo kafe, Kvarner, Due Fratelli, konoba Dišpet i Bukaleta i pizzerije Napoli i Pineta s ponudom kovarskih jelovnika.

U okviru obilježavanja osvijetlit će se spomenik rudaru borcu u centru grada.

Možda vas zanima i ovo

Back to top button