MuzejNovosti

Virtualna izložba o Matiji Vlačiću Iliriku

U povodu 500. obljetnice rođenja Matije (Frankovića) Vlačića Ilirika ( Labin, 1520. – Frankfurt na Majni, 1575.) priređena je dokumentarna izložba Matija Vlačić Ilirik čije je otvorenje bilo planirano u mjesecu travnju u Europskom parlamentu u Bruxellesu uz pokroviteljstvo gospodina Valtera Flege, zastupnika u Europskom parlamentu, ujedno i predsjednika Počasnog odbora obilježavanja 500-te obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika.

Izložbom se kronološki i sadržajno prikazalo značenje i aktualnost europskog reformatora 16. stoljeća Matije Vlačića Ilirika. Naglasak je na europskim vrijednostima koje su promicane i kroz Vlačićevo djelovanje i opus.

Te se trajne europske vrijednosti njeguju i razvijaju do današnjeg dana i čine prepoznatljiv europski identitet.

Prateći Vlačićev život i djelo kroz njegovo obrazovanje, putovanja i rad vidljiv je njegov znanstveni otisak ne samo u Labinu i Istri – njegovom zavičaju, već i diljem Europe u kojoj je aktivno djelovao.

UREDNIK:  Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina

AUTOR TEKSTA: Dijana Muškardin

GRAFIČKO OBLIKOVANJE: Piero Ricci

PRIJEVOD: dr. sc. Marina Schumann

FOTOGRAFIJA: Mateo Gobo

KOORDINACIJA I DIGITALNO OBLIKOVANJE: Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Labina.

Zahvaljujemo Organizacionom  i Počasnom odboru obilježavanja jubileja, kao i svima koji su uložili svoje vrijeme i energiju te doprinijeli ostvarenju ovoga izložbenog projekta.

Virtualnu dokumentarnu izložbu povodom 500-te obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika možete pogledati na www.flacius.info, te na Facebook stranici gradonačelnika, kao i u više formata, na sljedećim poveznicama:

Virtualna izložba na web stranici flacius.info (link)

Online katalog izložbe (link)

Preuzmite izložbu u PDF-u (link, 190 MB)

Pregledajte videozapis izložbe na servisu Youtube (link)

Možda vas zanima i ovo

Back to top button