MuzejNovosti

500. obljetnica rođenja Matije Vlačića Ilirika: digitalno dostupan priručnik za učenike i nastavnike

Zavičajni obrazovni priručnik Matija Vlačić Ilirik za učenike srednjih i osnovnih škola dio je bogatog i sadržajnog programa Grada Labina povodom 500-te obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika. Promociju priručnika koji je namijenjen učenicima svih labinskih škola zaustavila je pandemija COVID 19.

U ovim izmijenjenim okolnostima odlučili smo da priručnik bude virtualno dostupan svim učenicima i nastavnicima povijesti u Istarskoj županiji, ali i svim zainteresiranim osnovnim i srednjim školama i školskim knjižnicama u Republici Hrvatskoj.

„Radujemo se virtualnoj promociji Priručnika koji prvenstveno služi učenicima u interaktivnom i istraživačkom učenju o temama njihova zavičaja, ali i nastavnicima u kreiranju novih nastavnih sadržaja. Kroz opus i djelovanje Matije Vlačića Ilirika razrađeni su novi sadržaji iz prošlosti povezani s današnjim prostorom Istre, Hrvatske i Europe. U postavljanju ciljeva jubilarne 500-te obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika primarna zadaća nam je bila da po završetku svih planiranih događanja baš svako dijete, svaki učenik u Labinu bolje upozna važnost rada Matije Vlačića, najvećeg labinskog sina i građanina Europe. Unatoč okolnostima koje su nas onemogućile da realiziramo sve planirane aktivnosti, uvjeren sam kako ćemo u tome i uspjeti. U tome nam je od velike pomoći sam Vlačić koji nas uči upornosti, dosljednost i širenju znanja usprkos svemu, i onda kada to izgleda jako teško ili gotovo nemoguće“, naglašava gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić

Zavičajna nastava daje nam odličan primjer učenja i kritičkog promišljanja o onome što nas okružuje. Stoga se ovim priručnikom želi motivirati i učenike i nastavnike na istraživačko učenje i razvijanje povijesnog mišljenja kao i njegovati ono što nas okružuje, a to je naš zavičajni identitet. U priručniku se ne nalaze samo sadržaji iz zavičajne povijesti, već su isprepletene i teme općeljudskih vrijednosti i kompetencija za život. Radi se o međupredmetnim temama čiji se ishodi razrađuju kroz zavičajnu temu. Kroz Građanski odgoj i obrazovanje, Učiti kako učiti, Osobni i socijalni razvoj, IKT tehnologiju učenici razvijaju potrebna znanja, vještine i stavove. Sadržaj je strukturiran u 7 glavnih tema koje se kasnije granaju na manje podteme. Svaka tema uz podteme sadrži i metodički osmišljene aktivnosti prilagođene razvijanju oblika učenja koji uključuje vještine razmišljanja viših dimenzija znanja. Zatim dio pod naslovom zanimljivosti koje otvaraju i daju ideje za daljnje istraživačko učenje kroz zavičajne teme te pojmovnik za pravilno razumijevanje i definiranje pojmova. Osim raznovrsnih izvora, posebnost je i interaktivna karta. Radom na karti učenik je vođen aktivnostima te s lakoćom može rekonstruirati obrasce povijesnog slijeda i trajanja. Iste može koristiti za objašnjavanje povijesnog kontinuiteta i promjena. Priručnik sadrži više zadataka osmišljenih za rad na karti, poručuje autorica i urednica priručnika prof. Dijana Muškardin.

Na kraju priručnika nalazi se i popis korištene literature koja može poslužiti kao početna bibliografija i poticaj za daljnje istraživanje.

Priručnik je tiskan u 2000 primjeraka u Tiskari Vetva Graph uz potporu Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije. Učenicima labinskih škola biti će dostupan u tiskanom izdanju početkom iduće školske godine. Do tada je svim zainteresiranim dostupan u digitalnom obliku sa izdvojenim interaktivnim kartama na mrežnim stranicama Grada Labina www.labin.hr, www.flacius.info, te na Facebook stranici gradonačelnika. Svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj proslijedit ćemo linkove za preuzimanje Priručnika.

PRIRUČNIK
INTERAKTIVNA KARTA 1
INTERAKTIVNA KARTA 2

Možda vas zanima i ovo

Back to top button