EU projektiNovosti

Održane andragoške radionice u sklopu EU projekta “Rudnici baštine”

U Narodnom muzeju pri Pučkom otvorenom učilištu Labin održana je prva radionica za stjecanje stručnih znanja i pedagoških vještina predavača u obrazovanju odraslih u okviru EU projekta „Rudnici baštine“

Nedavno je u labinskom Narodnom muzeju održana prva radionica za predavače uključene u projekt „Rudnici baštine“. Osmišljen u svrhu promicanja inovativnih inicijativa u sektoru turizma i ugostiteljstva te financiran sredstvima Europskoga socijalnog fonda u iznosu od 1.388.793,40 kuna u okviru poziva „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva“, projekt provodi Pučko otvoreno učilište Labin od 23. travnja 2019., i to u suradnji s pulskom ustanovom Diopter – otvoreno učilište, s udrugom „Istra Inspirit“ te s ugostiteljskim obrtima „Bukaleta“ iz Barbarige i „Koral“ iz Plomina.

Susret namijenjen predavačima održao se oko godinu dana nakon službenog predstavljanja projekta javnosti u lipnju prošle godine te oko osam mjeseci nakon studijskog posjeta Edinburgu predstavnika ustanova projektnih partnera. Do kraja ovog mjeseca planiraju se još dvije radionice za predavače, u okviru kojih će polaznici steći stručna znanja i pedagoške vještine za sudjelovanje u provedbi dvaju programa radi osmišljavanih kojih je projekt i pokrenut. Riječ je o programu edukacije za kuhare tradicijske kuhinje te o programu osposobljavanja za interpretatore kulturne i prirodne baštine, kojima se želi pridonijeti povećanju zapošljivosti mlađih od 25 godina, starijih od 54 godine te osoba s invaliditetom. Programi su namijenjeni osobama iz navedenih skupina iz Labina i Pule te šire okolice, a bit će na raspolaganju zainteresiranih i nakon završetka projekta, odnosno nakon travnja 2021. Moći će ih pohađati do 40 polaznika. Što se nedavno organizirane radionice tiče, vodila ju je Irena Kiss, verificirana voditeljica andragoških radionica, koja je prisutnima govorila o novim metodama podučavanja, ali i o obrazovanju u vrijeme pandemije. Sljedeća radionica za predavače održat će se 23. lipnja u Puli. I nju će voditi Irena Kiss, dok će voditelj radionice predviđene za 29. lipnja, opet u Puli, biti Miško Maculić Tomičić, vlasnik digitalne agencije „Markething“. „Vrijeme zabrane okupljanja, dok smo morali raditi na daljinu, iskoristili smo za sastavljanje priručnika i nastavanih planova i programa koji će se koristiti u provedbi slijedećih projektom predviđenih edukacija, i to za interpretatore kulturne baštine i kuhara tradicijske kuhinje “, istaknula je Daniela Mohorović, ravnateljica labinskoga Učilišta, potvrdivši kako će nakon što se održe sve radionice za pedagoške stručnjake biti zgotovljeni priručnici za mentore i predavače u kojima će biti sažeta osnovna andragoška znanja i načini motiviranja odraslih na učenje za oba programa. Polaznici prve radionice imali su priliku posjetiti i rudarski postav u Narodnom muzeju, ustanove koja ove godine slavi svojih 60 godina djelovanja. U obilazak ih je poveo voditelj muzeja Vedran Kos.

U okviru projekta planira se i još jedno studijsko putovanje, cilj kojeg je razmjena dobrih iskustava i primjera dobre prakse, odnosno posjet obrazovnoj ustanovi koja se bavi izobrazbom kuhara tradicijske kuhinje te ugostiteljskom objektu koji zapošljava osobe s invaliditetom, a koji je proizašao iz projekta sufinanciranog sredstvima Europske unije. Ako to epidemiološka situacija u Italiji dopusti, odredište će biti Bologna.

 

 

Možda vas zanima i ovo

Back to top button