KoncertiNovosti

ODGOĐENO!!!!

Koncert Klasičnog ljeta 2020. "Musica Viva-barokna glazba na dlanu..."

 Musica Viva-barokna glazba na dlanu…

 U srijedu, 22.07.2020. ispred Narodnog muzeja održat će se 2. Koncert kulturne manifestacije Klasično ljeto 2020. U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Labin

Nastupaju:

Branko Mihanović (oboa), Renata Penezić (flauta), Jasen Chelfi (violončelo), Pavao Mašić (čembalo)

Ansambl je osnovan 1998. godine .

Zahvaljujući brojnim nastupima i visokoj umjetničkoj kvaliteti, nailazi na nebrojene simpatije publike i struke .

Na repertoaru Musica Vive nalaze se autori koji pripadaju baroknom razdoblju ali isto tako i njegovim rubnim razdobljima poput rokokoa, pretklasike ili kasne rensanse.

U izdanju diskografske kuće Aquarius izašle su dvije kompaktne ploče Musica Vive:

“Glazba na dvoru Friedricha velikog” i  “Božićni koncerti”  koji je 2006. godine dobio nagradu Porin za najbolju izvedbu solističke ili komorne skladbe.

U ansamblu Musica Viva trenutno djeluju:

 Renata Penezić– solo flautistica Zagrebačke filharmonije i honorarna izvanredna profesorica flaute na Muzičkoj akademiji u Zagrebu,

Branko Mihanović– dugogodišnji solo oboist Zagrebačke filharmonije a trenutno redovni profesor oboe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i umjetnički direktor Osorskih  glazbenih večeri, 

Jasen Chelfi – solo violončelist Zagrebačke filharmonije i  honorarni docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i

 Franjo Bilić– svestrani glazbenik, dirigent i čembalist mlađe generacije,

Dobitnik vrijednih priznanja i nagrada

pobjednik 50. Tribine Darko Lukić, 12.Međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić u Samoboru, natjecanja čembalista Wanda Landowska u Bariju, dobitnik nagrade Ivo Vuljević te drugih vrijednih priznanja i nagrada.

O programu:

Program je sastavljen kronološki od ranih talijanskih i hrvatskih baroknih sonata do bogato isprepletenih dionica u trio sonatama najvećih skladatelja glazbenog baroka, ujedno i najvećim izvođačkim talentima svoga vremena.

Program započinje prekrasnom sonatom Domenica Galla koji je bio i znameniti venecijanski virtuoz na violini.

Slijedi vrlo melodiozna trio sonata najpoznatijeg venecijanskog skladatelja Antonija Vivaldija poznatog po nadimku “riđokosi svećenik”. U Veneciji je djelovao i Gabriele Usper koji je rođen u Poreču a njegova se potpuno netipična i originalna trio sonata nalazi na kraju prvog dijela koncerta.

Drugi dio započinje sjajnom trio sonatom iz pera Johanna Joachima Quantza, dvorskog flautiste njemačkog kralja Friedricha Velikog, koji je i sam bio vrstan flautist i ljubitelj glazbe.

 Najpoznatiji sin Johanna Sebastiana Bacha, Carl Philipp Emmanuel Bach djelovao je također na dvoru Friedricha Velikog i poznat je po svom “osjećajnom” stilu kojim obiluje i Trio sonata u d molu.

 

Program završava Trio sonatom najplodnijeg baroknog skladatelja Georga Philippa Telemanna koji je napisao preko 3000 skladbi. Kompleksnost i začudna jednostavnost isprepliću se u njegovoj glazbi na jedinstven i neponovljiv način.

 

Možda vas zanima i ovo

Back to top button