MuzejNovosti

Izložba “Industrijska baština Siska – prošlost i sadašnjost” u Narodnom muzeju Labin

U sklopu obilježavanja Dana Grada Labina u četvrtak, 13. kolovoza 2020. godine, u 20 sati u Narodnom muzeju Labin otvara se izložba „Industrijska baština Siska – prošlost i sadašnjost“.

Izložba se održava u suradnji s Gradskim muzejom Sisak i Foto galerijom „Siscia Obscura“ iz Siska. Na njoj će industrijska baština biti prezentirana kroz povijesni i tematski pregled, autora dr. sc. Vlatka Čakširana, ravnatelja Gradskog muzeja Sisak te kroz fotografije četiri hrvatska fotografa – Stanka Abadžića, Damira Matijevića, Janka Belaja i Miroslava Arbutine. Ovi vrhunski fotografi  od kojih je svaki do sada ostvario svoj osobni stil fotografiranja stavljeni su u jedno sasvim novo okruženje, njima nepoznato, u kojem su primijenili svoj prepoznatljiv fotografski rukopis. Tako da su se sa street fotografije, aktova, reklamne i dokumentarne fotografije koje oni rade, odjednom prebacili u tamne prostore hala, među kaose linije, uske prostore…

Zajednička izložba spaja povijesni kontekst razvoja grada Siska i njegove industrijske baštine s umjetničkim pristupom koji konstatira postojeće stanje. Na taj se način javnost nastoji senzibilizirati za tu problematiku te potaknuti na razmišljanje o mogućnostima iskorištavanja industrijske baštine kao mogućeg generatora razvoja grada Siska. Ujedno, to može biti primjer drugim sredinama kako se može potaknuti rasprava o navedenoj problematici. Izložba je do sada gostovala u Osijeku, Karlovcu, Rijeci i Bruxellesu.

Na otvaranju izložbe, fotograf Miroslav Arbutina – Arbe održat će i prezentaciju stare fotografske tehnike „Van Dyck“ koja je korištena i za fotografiranje industrijske baštine Siska.

 

Možda vas zanima i ovo

Back to top button