MuzejNovosti

Dvodnevna konferencija o Matiji Vlačiću Iliriku zaključena dogovorom o suradnji na zajedničkom istraživačkom projektu

Dvodnevni međunarodni znanstveno – stručni skup „500 godina Flaciusa“, održan 26. i 27. studenog, kojim se Sveučilište Jurja Dobrile u Puli uključilo u obilježavanje ove obljetnice, uspješno je zaključen dogovorom da će se “zatvaranje” u sljedećih mjesec dana iskoristiti za pripremu priloga za zbornik radova i zajedničkog istraživačkog projekta.

Nastavnici i studenti pulskog sveučilišta te kolege sa sveučilišta, instituta i muzeja u Labinu, Rijeci, Zadru, Zagrebu, stručnjaci iz Njemačke i Danske, predstavili su kroz interdisciplinarni i multiperspektivni pristup svoja istraživanja o životu i stvaralaštvu Matije Vlačića Ilirika u širem europskom kontekstu humanizma i reformacije, kao i mogućnosti valorizacije ostavštine istarskih reformatora kao suvremene europske baštine. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, međunarodna konferencija održana je online, putem platforme BigBlueButton, a uz tridesetak izlagača, popratila ju je brojna publika iz Hrvatske i inozemstva. Na skupu su svoja izlaganja također održali voditelj Narodnog muzeja Labin Vedran Kos s radom “Valorizacija baštine Matije Vlačića Ilirika u Memorijalnoj zbirci Narodnog muzeja u Labinu” , te nekadašnji voditelj Muzeja Tullio Vorano s radom “Stariji istarski pisci o Flaciusu i o njegovom podrijetlu”.

Video koji su studenti Kulture i turizma snimili o izložbi u Sveučilišnoj knjižnici, na kojoj možete pogledati rijetka izdanja Matije Vlačića Ilirika, koja se inače čuvaju u trezoru:

Možda vas zanima i ovo

Back to top button