MuzejNovosti

Poziv za prijavu na 3. „Labinske kulturno-povijesne susrete“

Grad Labin poziva zainteresirane da svojim izlaganjem sudjelujete na III. (međunarodnom) znanstveno-stručnom skupu pod naslovom „Labinski kulturno-povijesni susreti“, koji će se održati 7. svibnja 2021. Ako epidemiološka situacija bude u tom trenutku iziskivala, skup će se održati u online obliku.

Skup će u jednom dijelu biti posvećen 100. obljetnici Labinske republike. Naime, 2. ožujka 1921. krupnim je slovima uklesan ne samo u povijest Labina, Labinštine i Istre, već i cijele Europe. Tada je započeo štrajk rudara i trajao do 8. travnja 1921. Počeo je kao prosvjed protiv nasilja fašista, da bi nakon nekoliko dana prerastao u ekonomski štrajk, a ti su događaji poznatiji kao „Labinska republika“.

Drugi dio simpozija obradit će ostale teme o čitavom prostoru Labinštine, od rijeke Raše do Plomina i Pićna, Čepića i Šušnjevice. Prihvatit će se izlaganja s područja povijesti, povijesti umjetnosti, arheologije, etnologije, sociologije, jezikoslovlja, književnosti, kulturnog i tradicijskog nasljeđa, gospodarstva, turizma, prirodnih znanosti i dr. Izlaganja uobličena u pisane radove biti će objavljeni u Zborniku radova.

Rok za prijavu je do 28. veljače 2021. godine. Radni naslov teme, uz osobne podatke (ime i prezime, stupanj obrazovanja i ustanovu zaposlenja, možete poslati na e-mail voditelja skupa i glavnog urednika zbornika radova lazuluturku@gmail.com ili na loredana.rm@labin.hr.

Možda vas zanima i ovo

Back to top button