Gradska galerijaNovosti

Izložba umjetničke grupe One Dollar Bill: Bojan Šumonja, Marko Jakše i Pierre Tol

"IL FIUME PING PONG E IL LAGO PONG PING"

Zadovoljstvo nam je najaviti izložbu umjetničke grupe One Dollar Bill, koja će se od 16. travnja do 8. svibnja 2021. održati istovremeno u dva labinska izložbena prostora, Gradskoj galeriji Labin i DKC Lamparna.

Izložba pod nazivom “Il fiume Ping Pong e il lago Pong Ping” biti će dostupna za razgled
od petka, 16. travnja 2021.,
u Gradskoj galeriji Labin od 18:00 h,
u DKC Lamparna od 20:00 h.

Grupu One Dollar Bill čine trojica autora: Marko Jakše, jedan od najrelevantnijih slovenskih slikara (dobitnik Prešernove nagrade 2013.), Pierre Tol, nizozemski muzičar i performer (član skupine “Melted man”) i Bojan Šumonja, umjetnik iz Pule. Grupa se oformila sredinom 2016. u Mohorju (Slovenija).

„Bojan Šumonja i Marko Jakše još su u svibnju 2017. započeli zajednički slikati, a taj oblik suradnje su nastavili i do današnjih dana. Na našim prostorima to je gotovo jedinstvena praksa nastanka slikarskih djela zajedničkim radom dvojice autora. Ideja o zajedničkom slikanju nastala je tijekom šetnje šumom u Mohorju 2016. godine, djelomično i iz potrebe za ukidanjem individualnosti kao imperativa modernističkog umjetničkog kreda. Možemo dodati da je šetnja legitimni oblik umjetničke aktivnosti konceptualnog pristupa, nastala upravo u vremenim rastvaranja estetike visokog modernizma. S njima je bio i Pierre Tol, nizozemski muzičar i performer, a tijekom tih opuštajućih šetnji odlučili su zajednički djelovati i osnovati neformalnu grupu “One Dollar Bill”. Simboli koji se nalaze na novčanici od jednog američkog dolara predmet su raznovrsnih tumačenja teorija zavjera a njihova simbolika raspiruje maštu. Interes ovog umjetničkog trojstva je usmjeren na propitivanje statusa novca kao neprikosnovene vrijednosti društva potrošnje i spektakla.

Šumonja i Jakše su afirmirani slikari dobro poznati u domicilnim sredinama ali i šire, a s velikim su žarom posvećeni traženju novih mogućnosti na području figurativnog izraza. Sklad kompozicija velikih formata, ekspresivnost silovita poteza snažnog kolorističkog intenziteta i simboličkog naboja, posezanje za motivima iz remek-djela povijesti umjetnosti, mitologije i Biblije, ali i moderne fotografije, filma i popularne kulture, neke su od dominantnih značajki Šumonjina slikarskog opusa. U vremenima nesklonim kategorizacijama po stilskim formacijama i izmima, skloni smo djelo ovog intrigantnog autora pridružiti pluralističkoj obitelji postmodernih tražitelja smisla. I Jakše suvereno vlada velikim slikarskim formatima u kojima otkriva sraz suvremenog i arhaičnog svijeta prepunog detalja i nadrealnih prizora, ekspresivnosti i poetičnosti. Teme crpi iz mitologije, religije i podsvjesnog

Pierre Tol autor je zvučne site-specific instalacije  “Lying”  koju čini zvuk i tepisi ležerno rasprostrti po podu galerije. On stvara otok, oazu u prostoru, mjesto odmora i ugode. Tu možemo sjediti i ležati te promatrati slike i putovati našim zamišljenim svjetovima, potaknuti minimalnom zvučnom pozadinom. Glazba je nastala manipulacijom zvukova koji nastaju prilikom ugađanja klasičnih orkestralnih instrumenata i vokala, pomoću računalnih softvera i analognih uređaja.

Danas sve više prostor muzeja i galerija postaje prostor susreta, druženja, odmora i dokolice. Naglasak je na doživljaju i relacijskoj sferi kao političkom projektu u doba opće mehanizacije društvenih susreta. Umjetnik proizvodi odnose između svijeta i ljudi, a sfera međuljudskih odnosa postaje prostor umjetničkog djela.“

(Nataša Ivančević, iz predgovora katalogu izložbe)

Izložbu u Gradskoj galeriji Labin i DKC Lamparna posjetite do 8. svibnja 2021.

Radno vrijeme Gradske galerije Labin
Od ponedjeljka do petka od 10 do 13 i od 17 do 20 sati.
Subotom od 10 do 13 sati.
Nedjeljom zatvoreno.

Radno vrijeme DKC Lamparna
Od ponedjeljka do subote od 10 do 15 sati, isključivo uz prethodnu najavu.
Nedjeljom zatvoreno.

Izložba je realizirana uz potporu i suradnju
Pučkog otvorenog učilišta Labin, Grada Labina i Udruge Labin Art Express.

Molimo posjetitelje da prilikom razgleda izložbe poštuju propisane epidemiološke mjere.

https://uciliste-labin.hr/gradska-galerija/
https://www.facebook.com/gradskagalerijalabin/
http://lae.hr/
https://www.facebook.com/LabinArtExpressXXI/

Možda vas zanima i ovo

Back to top button