Gradska galerijaNovosti

Samostalna izložba Tilena Žbone – “Demagogical Moon from 1979”

Gradska galerija Labin, 14.05. - 05.06.2021.

Gradska galerija Labin ove godine nastavlja s realizacijom projekata međunarodne suradnje te sa zadovoljstvom najavljuje samostalnu izložbu slovenskog autora Tilena Žbone.

Izložba će biti dostupna za razgled od petka, 14. svibnja, od 19 sati.

Tilen Žbona rođen je 1976. u Kopru. 2001. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji u klasi prof. Carla di Raca. 2007. godine uspješno je obranio magistarski rad pod naslovom „Kodiranje i dekodiranje video rada“ i time stekao pravo na unapređenje u magistra umjetnosti, a 2011. godine Senat Akademije za likovnu umjetnost i dizajn Sveučilišta u Ljubljani dodijelio mu je Priznanje „Važna umjetnička djela“. Na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani 2017. Žbona je obranio doktorsku disertaciju „Upotreba novih medija u nastavi prostornog dizajna u osnovnoj školi“, te stekao zvanje doktora znanosti u području obrazovanja učitelja i odgojnih znanosti. Od 2015. član je Sveučilišnog opservatorija umjetnosti Rektorske konferencije Republike Slovenije. Trenutno radi kao izvanredni profesor na Pedagoškom fakultetu Univerze na Primorskem, u Kopru. Svoje radove dosad je predstavio na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u Sloveniji i inozemstvu.

Izložbom „Demagogical Moon from 1979“ Tilen Žbona će u Gradskoj galeriji Labin predstaviti seriju slika recentne produkcije, u kojima istražuje i iz ekstrovertnog pogleda reinterpretira medijske sadržaje te ih pretvara u studije društvenih fenomena i aktualnih političkih i etičkih pitanja.

U slikama Tilena Žbone prepoznajemo rezultat specifičnih vrijednosti, ali to naše „prepoznavanje“ nije tumačenje djela, još manje imperativni orijentir za tuđa čitanja, nego doista tek naš/moj doživljaj djela. Izneseni stavovi mogu biti poticaj za „druga čitanja“, ali u osnovi ostaju tek fragment unutar mnoštva indikativnih viđenja, partikulariteti jednog potencijalno zaključnog, složenog „pogleda“. Žbonin rad ne trpi jednodušnost i ne traži decidiranost.

Prostore njegovih slika nastanjuju ljudski likovi zbiti u neke gomile ili prostrti u nekoliko grupacija. U živome pokretu, ali bez funkcionalnog opravdanja, ti su likovi razbili prostor, ali na neki način rade i na njegovoj integraciji. Mada se čini da je riječ o velikome mnoštvu stalno su prisutni postupci „animiranja“ likova, prikazi u simultanitetu: osim prostora važno je dakle i vrijeme.

Žbona nije pripovjedač koji stvara dramatske situacije da bi postigao katarzično oslobođenje. On nije ilustrator društvene svakidašnjice, ali osjeća klimu epohe i nije, kao slikar, imun na njegove invektive. No, djelo nosi samo reflekse vremena, nikada ne preuzimajući zadatak da tumači, negira (još manje, adorira) ili memorira vrijeme niti prisvajajući poziciju komentatora ili dokumentariste.

Mnogi bi na ovome mjestu slavili moć Žbonine grafitne olovke, slobodu i gipkost poteza, mekoću ili tvrdoću linije (već prema intenciji rada), isticali funkcionalnu prozirnost pojedinih crtačkih ploha ili, naprotiv, mukle odjeke grafitnih slojeva. Spominjali bi i sposobnost baratanja sredstvima kojima se neki deskriptivni zanos smiruje i zaustavlja, bilo velikim flekama tečne boje bilo finim koprenama i paučinastim strukturama: ta metoda ostavlja mogućnost rasta i razvoja, ali i – bez diverzije i nasilne intervencije – zatomljuje preglasnu priču (ili krik) i zaustavlja njezin nekontrolirani razvoj.

Tilen Žbona nije samo crtač i slikar nego i aktivni video-umjetnik te predavač na pedagoškom fakultetu. Ove činjenice nužno zahtijevaju da njegovu umjetnost promatramo kroz sintezu nekoliko interpretativnih postupaka, kao objedinjavanje više iskustvenih razina i sa sviješću da je slika danas uvijek tek slika već interpretiranog, razmrvljenog i dezintegriranog svijeta, pa je i čovjek „replikacija već replicirane zbilje“ (Ž. Pajić). U tom je smislu i autorova nevelika video-produkcija svojevrsni prilog toj dezintegraciji i replikaciji, a njemu – kao slikaru/crtaču – preostaje da o toj novoj stvarnosti vodi računa.“
(Marijan Špoljar, iz predgovora katalogu izložbe)

Izložbu u Gradskoj galeriji Labin posjetite do 5. lipnja 2021.

Radno vrijeme Gradske galerije Labin

Od ponedjeljka do petka od 10 do 13 i od 17 do 20 sati.
Subotom od 10 do 13 sati.
Nedjeljom zatvoreno.

Izložba je realizirana uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin i Grada Labina.

Dobrodošli!

*Molimo sve posjetitelje da prilikom razgleda izložbe poštuju propisane epidemiološke mjere.

 

Možda vas zanima i ovo

Back to top button