Gradska galerija

Otvorena izložba THE END u Gradskoj galeriji Labin

od 24. rujna do 16. listopada

U petak, 24. rujna, otvorena je izložba Eugena Varzića naziva „The End“ u Gradskoj galeriji Labin. Pozdravni govor održala je Stephanie Peršić, kustosica Gradske galerije Labin, a zatim su o izložbi i Varzićevom stvaralaštvu govorili kustosica izložbe i autorica predgovora kataloga Sonja Švec Španjol (povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka) te sam umjetnik, Eugen Varzić. U ime Grada Labina, izložbu je otvorio pročelnik za kulturu Borjan Batagelj.

U svojem je govoru kustosica izložbe Sonja Švec Španjol objasnila kako je labinska  izložba trebala biti dio jednog niza izložbi započetog 2019. godine, kada je održano šest izložbi po hrvatskim gradovima. Razlogom prisilne obustave svih događanja pojavom pandemije, ova sedma u nizu labinska izložba, bila je odgođena za 2021. godinu. I dok su prijašnje izložbe obuhvaćale širi Varzićev opus, labinski postav fokusirao se na recentne radove nastale tijekom razdoblja globalne izolacije, u kojem je umjetnik iznjedrio intimne portrete rodbine i bliskih prijatelja. Tako radovi u Gradskoj galeriji datiraju iz 2020. i 2021. godine, a ujedno označavaju konac tog jednog ciklusa, predstavljajući time novu stranicu umjetnikova stvaranja.

Eugen je dodao i kako se raduje novom slikarskom zamahu kojeg je već započeo, te nakon ovogodišnjih ostvarenih izložbi, od kojih valja istaknuti onu u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, već planira izlaganja novih radova iduće godine.

Možda je crtež koji prikazuje Eugen Varzić, stajati i u zatvorenom

Od tridesetak djela izloženih u Gradskoj galeriji Labin, većinom su portreti uz iznimku od dva pejsaža. Izložba The End također je posljednja u izlagačkom programu Gradske galerije Labin te se njome zaključuje ovogodišnja izlagačka sezona. Okupili su se zaljubljenici u umjetnost i vjerni pratitelji Varzićeva rada iz čitave Istre i šire.

Realizacija izložbe ostvarena je uz pomoć i u organizaciji Grada Labina, Pučkog otvorenog učilišta Labin, te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Istarske županije.

Izložbu “The End” moguće je posjetiti do 16. listopada u radnom vremenu Gradske galerije Labin (radnim danom 10,00 – 15,00; subotom 10,00 – 13,00; nedjeljom zatvoreno).

Možda vas zanima i ovo

Back to top button