MuzejNovosti

17. Noć muzeja u Narodnom muzeju Labin

Narodni muzej Labin obilježit će 17. Noć muzeja, u petak 28. siječnja 2022. godine, otvaranjem izložbe “Labinski atelieri II – Izbor iz fundusa Narodnog muzeja Labin”.

„Labinski atelieri“ naziv je za neformalnu skupinu većinom akademski obrazovanih umjetnika koji su rodom ili boravištem bili vezani uz Labin. Prva izložba skupine postavljena je u galerijskom prostoru Narodnoga muzeja Labin 28. travnja 1968., a izlagali su slikari Quintino Bassani, Emil Bobanović Ćolić, Josip Diminić, Jasna Maretić Diminić, Eugen Kokot, Vera Kos Paliska, Karlo Paliska, grafičar Renato Percan i kipar Mate Čvrljak. Naknadno su se skupini priključili Branimir Baković, Zdravko Milić, Orlando Mohorović, Nada Pavlović Bađura, Vinko Šaina, Flaviano Škopac i Ljerka Žingerlin, a počasni član bio je i Raoul Goldoni. Posljednji zajednički nastup imali su 1982. godine u Idriji.
Narodni muzej Labin skrbio je o skupini, organizirao njihove godišnje izložbe u Labinu, ali i izvan Istre i domovine. O skupini su pisali povjesničari umjetnosti Vanda Ekl, Tullio Vorano, Gorka Ostojić Cvajner i dr. Labinski atelieri dali su snažan poticaj razvoju likovne djelatnosti u Labinu, osposobljavanjem radnih prostora (atelijera) pridonijeli su i revitalizaciji starogradske jezgre, a idejni su začetnik Mediteranskog kiparskog simpozija.
Izložbom „Labinski atelieri II“ nastoji se prikazati likovni opus umjetnika rođenih između 1950. i 1960. godine. Zajedničko većini umjetnika je to da su završili Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Splitu. U galerijskom prostoru Narodnog muzeja Labin izloženi su likovni radovi slijedećih autora: Zdravko Milić, Sanja Švrljuga Milić, Orlando Mohorović, Branko Mohorović Ticić, Krešimir Farkaš, Vinko Šaina, Flaviano Škopac, Miljenko Dundara, Nada Pavlović Bađura i Berislav Bađura.
Cilj izložbe je upoznati posjetitelje s bogatim likovnim fundusom Narodnog muzeja Labin.

Možda vas zanima i ovo

Back to top button