Gradska galerija

Otvara se izložba Josipa Klarice u Gradskoj galeriji Labin

petak, 29. travnja 2022.

Izložba Josip Klarica, Svjetlo u srebru i zlatu – In memoriam otvara se u petak, 29. travnja, u Gradskoj galeriji Labin s početkom u 19 sati.

Autor i kustos izložbe uvaženi je povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu.

Izložba je prošle godine održana u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu u čast nedavno preminulom umjetniku (2020.), a ista se u prilagođenom omjeru prenosi u labinsku galeriju.

Na izložbi će biti predstavljeni crno-bijeli kontakti iz Klaričina stvaralaštva s tematikom mrtve prirode, portreta, aktova i pejsaža, iz ostavštine obitelji Josipa Klarice.

Klarica se u svojem djelovanju služio izvornim postupcima stvaranja fotografije, što pridodaje na specifičnosti njegovih djela.

Riječ je o umjetniku čija »produkcija nije bila velika, kao ni njegova izlagačka aktivnost, ali rezultat su opus koji na domaću vizualnu kulturu vrši izuzetan utjecaj, te ikoničke fotografije koje su kao malo čije publici prepoznatljive«.[1]

Izložba je otvorena do 28. svibnja 2022.

[1] Izvadak iz uvodnika »Svjetlost uhvaćena srebrom i zlatom« Branka Franceschija.

 

* na reprodukciji: Josip Klarica, Glava tune, 1984., Zagreb – Maksimir, negativ 292 x 400 mm, kontaktna kopija, camera obscura, cjelina 303 x 404 mm / fotografski presnimak: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

 

Možda vas zanima i ovo

Back to top button