Gradska galerija

Gradska galerija Labin otvorila je vrata memorijalnom izložbom Josipa Klarice

Izložba Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti »Svjetlo u srebru i zlatu« u Gradskoj galeriji Labin do 28. svibnja

Jučer, 29. travnja, službeno je otvoren ovogodišnji izložbeni program Gradske galerije Labin. Prva u nizu predstojećih izložaba je ona memorijalna posvećena umjetniku Josipu Klarici, preminulom 2020. godine.

Tim je povodom Nacionalni muzej moderne umjetnosti u Zagrebu njemu u čast održao memorijalnu izložbu naziva »Josip Klarica, Svjetlo u srebru i zlatu – In memoriam« u jesen prošle godine. Izložba se većinom temeljila na ostavštini Klaričine obitelji doniranoj muzeju.

Autor koncepta izložbe bio je povjesničar umjetnosti Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, ujedno autor i kustos ove labinske izložbe.

Data se izložba istovjetnog naziva odabranim djelima prema selekciji Branka Franceschija, predstavlja  kroz nekoliko tematski određenih cjelina (mrtve prirode i pejsaža, te portreta, aktova, prikaza ljudskih figura, serija portreta štićenika pod farmakološkom sedacijom doma za stare mentalne bolesnike u Loboru) crno–bijelim kontaktima iz Klaričina stvaralaštva.

Izložbu su otvorili kustosica Gradske galerije Labin Stephanie Peršić, autor i kustos izložbe Branko Franceschi, Renata Kiršić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Labin, te, u ime Grada Labina, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Borjan Batagelj. Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, krovne ustanove galerije, i kustosica galerije predstavile su izložbu i najavile popratne aktivnosti vodstva i edukativno-kreativnih radionica tijekom izložbene godine. Ponajprije su se zahvalile svima na dolasku, ali i onima zaslužnima za ostvarivanje izložbe. Među ostalima, Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti (Zagreb) i Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (Zagreb) na tehničkoj podršci, obitelji Josipa Klarice i  Eddi Dubravec (suradnici na zagrebačkoj izložbi) na pomoći i dolasku. Napose osnivaču Gradu Labinu i Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske na redovnom financiranju galerijskog programa. Potrebno je istaknuti i JK Kvarner (Rabac) na logističkoj podršci oko prijevoza izložbe.

Uslijedile su i zahvale Branka Franceschija povjesničaru umjetnosti Mladenu Lučiću, na čiju je inicijativu izložba prenesena u Labin.

Franceschi je svojim govorom proveo prisutne izložbom, objasnivši svoj odabir djela, te Klaričin pristup i karakterističnost fotografiji ističući posebnost stvaranja replikama devetnaestostoljetnih fotoaparata vlastite izrade (jedan od kojih se može vidjeti i na izložbi prikazanom Klaričinom foto-portretu Klarice Ivana Posavca) i povijesnim tehnikama razvijanja takvih fotografija, odnosno kontaktnih kopija, koje ostaju istovjetne veličini negativa. Franceschi je spomenuo i kako se Klaričin pristup razlikovao od onog drugih fotografa, posebice današnjim s digitalnim aparatima, koji u trenutku okinu bezbroj fotografija. Klarica je, kako ističe, fotografirao samo u trenucima inspiracije baveći se scenski postavljenom i promišljenom fotografijom motiva koje je idejno paradoksalno suprotstavljao, poput prepariranih ptica s izložbe, pokušavajući mrtvo prikazati živim.

Borjan Batagelj zahvalio se gospodinu Franceschiju na govoru i u ime gradonačelnika Valtera Glavičića otvorio izložbu i početak galerijskog programa.

Osim razgleda izložbe, moguće je pogledati katalog zagrebačke izložbe u izdavaštvu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti. Tiskani katalog ove labinske izložbe prigodno će se predstaviti sredinom idućeg mjeseca.

                                                         

Posjet izložbi odvija se u radnom vremenu Gradske galerije Labin, prema sljedećem rasporedu:

Radnim danom (srijeda, četvrtak, petak) 10 – 14 h

Vikendom (subota, nedjelja)                     11 – 17 h

Izložba ostaje otvorena do 28. svibnja 2022. godine.

 

(foto: Katarina Franković)

Možda vas zanima i ovo

Back to top button