Muzej

Kustosice Narodnog muzeja Labin i Gradske galerije pri Pučkom otvorenom učilištu predstavljaju svoje radove na međunarodnim konferencijama u Zagrebu i Dubrovniku

U Zagrebu se od 19. do 21. svibnja 2022. održava međunarodna konferencija Art history and discourse on the center and periphery – An homage to Ljubo Karaman (1886‒1971), Povijest umjetnosti i rasprava o središtu i periferiji – Omagge Ljubi Karamanu (1886-1971) u organizaciji Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH).
Hrvatski povjesničar umjetnosti i konzervator Ljubo Karaman, određen kozmopolitizmom Bečke škole povijesti umjetnosti, značajno je pridonio općoj povijesti umjetnosti svojim razmatranjem odnosa između centra i periferije. Teorijske rezultate svoga iskustva u proučavanju nacionalne građe Karaman je objedinio u knjizi O djelovanju domaće sredine u umjetnosti hrvatskih krajeva (DPUH, 1963.). Tom je studijom Karaman dao svoj, internacionalno zapažen, prilog razrješenju jednog od ključnih pitanja suvremene povijesti umjetnosti i kulture – pitanje koje je i danas aktualno. Potvrda ovome je velik odaziv znanstvenika iz više europskih zemalja (Austrija, Grčka, Hrvatska, Italija, Poljska, Portugal, Slovenija, Srbija), te Kanade koji u Zagrebu sudjeluju u trodnevnom skupu u organizaciji Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske. U DPUH-u vjeruju da će skup doprinijeti razvoju struke, potaknuti dublji dijalog i suradnju na međunarodnoj razini. Sudionici skupa i autori su: Magdalena Kunińska, Alison McQueen, Cristiano Guarneri, Ines Ivić, Vladimir Peter Goss, Katja Mahnič, Ivan Braut, Krasanka Majer Jurišić, Sigrid Brandt, Dražen Arbutina, Konrad Morawski, Antonija Mlikota, Mariana Pinto dos Santos, Zoi Godosi, Mina Radovanović, Lidija Merenik, Miona Muštra, Giuseppe Andolina, Karla Papeš, Laris Borić, Petar Strunje, Angelo Maria Monaco, Beatrice Tanzi, Jelena Todorović, Barbara Murovec, Petar Prelog, Petra Šarin, Nikolina Maraković, Tin Turković, Milan Pelc, Vanja Stojković, Anđela Dukić te Stephanie Peršić, kustosica Gradske galerije Labin.

Olja Višković, kustosica Narodnog muzeja Labin sudjelovat će na međunarodnoj konferenciji koja se od 6. do 8. lipnja održava u Dubrovniku, a tema su Modern Women Thinkers: Intellectual Development of Women in the 20 th Century, „Moderne misleće žene: Intelektualni razvoj žena u 20. stoljeću“. Konferenciju organizira Sveučilište u Zagrebu Učiteljski fakultet uz podršku Hrvatske zaklade za znanost, a u sklopu konferencije predstaviti će se lik i djelo Giuseppine Martinuzzi, učiteljice, spisateljice i revolucionarke.

Cilj konferencije je konstruirati intelektualnu povijest žena i otkriti ideološke promjene u shvaćanju koncepta žene u 20. stoljeću. Konferencija namjerava objasniti intelektualno podrijetlo suvremene žene u kontekstu promjenjivih društvenih okolnosti. Rasprave će dati odgovor utjecaja i kritike žena te njihovih nastojanja da promijene ili definiraju svoj društveni položaj, s potencijalnim fokusom na hrvatski, južnoslavenski/jugoslavenski i srednjoeuropski prostor u posljednjim desetljećima 19. do kraja 20. stoljeća. U navedenom razdoblju došlo je do aktivnijeg uključivanja žena u društveni i javni život u nastojanjima da se postigne njihova politička i pravna ravnopravnost. Interdisciplinarni interes obuhvatit će teorijske i praktične uvide u različita područja poput povijesti, obrazovanja, teorije književnosti, antropologije i filozofije. Konferencija će otkriti mehanizme izgradnje složenih ženskih identiteta (individualnih i kolektivnih) s obzirom na njihovu nacionalnu, vjersku, rodnu, klasnu i kulturnu komponentu.
„Poticanje znanstvenog i stručnog napretka zaposlenica i zaposlenika Pučkog otvorenog učilišta, kako u kulturi tako i u obrazovanju, jedan je od prioriteta jačanja ljudskih kapaciteta unutar ustanove koje će u konačnici rezultirati i stvaranjem novih vrijednosti za čitavu lokalnu zajednicu i utjecati na poboljšanje kvalitete djelatnosti kojima se bavi Narodni muzej i Gradska galerija.“- izjavila je Renata Kiršić, ravnateljica POU Labin.

Možda vas zanima i ovo

Back to top button