Gradska galerija

»POSEBNA PRIGODA« U GRADSKOJ GALERIJI LABIN

Otvorena izložba Marine Rajšić

Izložba Marine Rajšić svečano je otvorena sinoć, 03. lipnja, u prostoru  Gradske galerije Labin.  »Posebna prigoda« druga je izložba u ovogodišnjem programu galerije, koju je umjetnica osvojila drugom nagradom dobivenom na prošlogodišnjem Labinskom uzletu likovnosti.

Riječ je o visećoj instalaciji sačinjenoj u potpunosti od predmeta doniranih od strane građana Labinštine, koju, na galerijskom ophodu, okružuju postavljene fotografije njihovih vlasnika prikazujući prigodu u kojoj su izvorno korišteni. Sintagma »posebna prigoda« može biti raznoliko tumačena, od radosnih do tragičnih trenutaka, što prikazuju i predmeti uključeni u izložbi. Kustosica izložbe je kustosica Gradske galerije Labin, Stephanie Peršić.

Izložbu su otvorili ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Labin Renata Kiršić, kustosica Gradske galerije Labin i izložbe  Stephanie Peršić, autorica izložbe Marina Rajšić, te, u ime Grada Labina, gradonačelnik Valter Glavičić.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta pozdravila je prisutne te uvodnom riječi predstavila umjetnicu Marinu Rajšić, istaknuvši realizirane zajedničke suradnje uz želju za budućom prigodom njezinog ponovnog izlaganja u galeriji. Potom je Stephanie Peršić u ime Gradske galerije te kao kustosica izložbe povijesno-umjetničkim osvrtom opisala izložbu naglasivši jednostavnost i angažiranost u umjetničinom pristupu kao temeljne karakteristike, koje se prožimaju kroz sve njezine radove. Umjetnica Marina Rajšić zahvalila se na prilici za izlaganjem u Gradskoj galeriji i suradnji, približivši prisutnima idejnu inspiraciju, koja se krije iza samog koncepta izložbe. Gradonačelnik Valter Glavičić u svojem je govoru izrazio  ravnateljici učilišta, umjetnici i kustosici uspjeh u radu, te nadu za daljnje uspješnice u labinskom umjetničkom krugu i Gradskoj galeriji.

Među zahvalama, valja naglasiti one uključene u ostvarivanje izložbe u ovakvom vizualnom formatu: labinskim tvrtkama Maling – njihovom inženjeru Goranu Brescu i djelatnicima, zaslužnim za postavljanje nosive konstrukcije viseće instalacije, te Sonolux, koja je omogućila dodatnu rasvjetu izložbe. Napose se zahvalilo donatorima predmeta, koji čine središnji dio izložbe.

Realizacija izložbe omogućena je uz financijsku potporu Grada Labina te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Izložba je dostupna za razgled do 02. srpnja 2022., za čije je zatvaranje predviđeno i predstavljanje kataloga uz razgovor s umjetnicom.

 

Posjet izložbi odvija se u radnom vremenu Gradske galerije Labin, prema sljedećem rasporedu:

Utorak, srijeda, četvrtak 10 – 14 h

Petak                               14 – 18 h

Subota, nedjelja              11 – 17 h

(foto: Katarina Franković)

 

O UMJETNICI

Marina Rajšić (Rijeka, 1995.) je umjetnica i dizajnerica vizualnih komunikacija. Diplomirala je Vizualne komunikacije i grafički dizajn na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2019. godine. Od 2015. izlaže samostalno i skupno. U prosincu 2018. objavljuje umjetničku knjigu naziva Umjetnost lijepog, za koju je nagrađena Rektorovom nagradom Sveučilišta u Rijeci. Finalistica je Nagrade Radoslav Putar 2022., koja pripada međunarodnoj mreži YVAA – Young Visual Artists Awards.

U svojem radu, kreće se prema konceptualnoj, angažiranoj, novomedijskoj umjetnosti. Kroz djelovanje u galerijskom i javnom prostoru, u posljednje vrijeme u svoje radove implementira i elemente marketinga, kao alat dopiranja do šire, nesvjesne i često „negalerijske” publike.

 

Možda vas zanima i ovo

Back to top button