Kino

PROSINAC 2022

Kratki umjesto reklama

“Kratki umjesto reklama” novi je program Hrvatske mreže neovisnih prikazivača koji će se odvijati u 12 nezavisnih kina diljem Hrvatske kroz prosinac 2022. Publika će tako a u kinima diljem Hrvatske imati priliku vidjeti niz nagrađenih kratkometražnih filmova koji će se prikazivati kao “poklon” gledateljima, prije dugometražnog filma koji u rasporedu kino programa.

Naš odnos s kratkometražnim filmovima ljubav je na prvi pogled još od prvih pokretnih slika snimljenih davnih 1890-ih. Ljudi su gledali kratke filmove mnogo prije nego što su se pojavili digitalni i društveni mediji, tako da ne može biti da ih volimo gledati samo zato što se uklapaju u naš raspored.
Čvrsto vjerujemo da je glavni razlog zašto ih toliko volimo to što je kratki film umjetnost sama po sebi. Zato nam je neizmjerno drago što se možemo pohvaliti da zajednički program Hrvatskog audiovizualnog centra i Kino mreže, Maraton kratkometražnih filmova slavi svoj okrugli, 10. rođendan!

Program Kratki umjesto reklama zamišljen je s ciljem promocije domaćih kratkometražnih filmova u kinima i to na način da se jedan kratkometražni film prikaže publici uoči igranog filma koji je na redovnom programu kina. Program provodi Kino mreža u suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja. Umjesto reklama, nezavisna kina prikazivat će niz nagrađivanih kratkometražnih filmova. Sam naziv programa referira se na prikazivanje reklama u multipleksima koje ponekad traju i po 15 minuta. Umjesto reklama, nezavisna kina prikazivat će niz nagrađivanih domaćih kratkih filmova.

Možda vas zanima i ovo

Back to top button