MuzejNovosti

Izložba o Giuseppini Martinuzzi u Narodnom muzeju Labin

U Narodnom muzeju Labin 2. prosinca 2022. g. otvorena je izložba posvećena Giuseppini Martinuzzi.
Giuseppina Martinuzzi (Labin, 1844. – Labin, 1925.) bila je pedagoginja, učiteljica, pjesnikinja, društvena i politička djelatnica te jedna od istaknutijih osoba istarske povijesti. U trenutnom stalnom postavu Narodnog muzeja Labin (postavljen tijekom 2005./2006.) posvećen joj je manji dio centralne prostorije drugog kata palače Battiala – Lazzarini, zajedno s prikazom gradskog života imućnijih labinskih obitelji. U dijelu posvećenom Giuseppini Martinuzzi izloženi su namještaj iz njezinoga labinskog stana, bista i vitrina s četiri bilježnice iz arhivskog dijela njezine ostavštine.

Krajem 2019. godine u Narodni muzej Labin vratio se dio ostavštine Giuseppine Martinuzzi koji je od Drugog svjetskog rata bio pohranjen u Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci te je time njezina ostavština objedinjena u
cjeloviti fond i pohranjena na čuvanje labinskom muzeju. Dio ostavštine vraćen iz riječke Sveučilišne knjižnice sastavljen je od arhivskog gradiva, odnosno većeg broja rukopisa povezanih u mape, raznih tema vezanih uz područja djelovanja Giuseppine Martinuzzi.
U kronološkom pregledu njezina života i tematskom pregledu njezinog djelovanja izloženi su i po prvi puta publici predstavljeni dokumenti i spisi vraćeni iz Rijeke, uz uvod i informacije o osobi Giuseppini Martinuzzi, njezinoj biografiji, obitelji, školovanju, pedagoškom radu, pjesništvu, političkoj aktivnosti te dostignućima i zaslugama na temelju kojih se danas smatra jednom od najistaknutijih osoba istarske povijesti.

Koncept izložbe potpisuje Olja Višković, kustosica Narodnog muzeja Labin.
Organizator izložbe je Narodni muzej Labin pri Pučkom otvorenom učilištu Labin, dok je izložba
sufinancirana sredstvima Grada Labina, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te
vlastitim sredstvima Pučkog otvorenog učilišta Labin.

Izložba je dostupna za razgled do 31. prosinca 2022. uz prethodnu najavu.

       

Možda vas zanima i ovo

Back to top button