Muzej

18. Noć muzeja u Narodnom muzeju i Gradskoj galeriji Labin

Narodni muzej i Gradska galerija pri Pučkom otvorenom učilištu Labin i ove se godine priključuju
obilježavanju Noći muzeja s posebno osmišljenim programom, u petak 27. siječnja 2023. s početkom u 18.00 sati.

Hrvatsko muzejsko društvo od 2005. godine organizira manifestaciju Noć muzeja koja se sa zagrebačkog područja proširila na čitavu Hrvatsku. Zadnjih godina porasla je svijest o važnosti održivog razvoja, kroz očuvanje prirode, društva i ljudske civilizacije, koja je ovim pojavama nepovratno ugrožena. U svim ovim procesima, muzeji imaju svoju važnu ulogu, imaju MOĆ, kako je svjetska muzejska zajednica izrazila u ICOM-u, pa i nova definicija
muzeja objavljena uz Međunarodni dan muzej 18. svibnja prošle godine, potvrđuje ovo određenje – odgovornost muzejske zajednice za prirodne, kulturne i ekonomske procese u društvu, za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine za budućnost, za izgradnju zajednice i pojedinca. – navode iz Hrvatskog muzejskog društva.

Muzeji su VAŽNI, tema je ovogodišnje manifestacije, a koja govori o položaju muzeja u zajednici i očuvanju baštine kao i njezinoj promociji. S tim u vezi, ispred Narodnog muzeja Labin odlučili smo organizirati besplatno stručno vodstvo po muzejskom stalnom postavu koji je kreiran tako da kronološki prikazuje važne odrednice iz života ljudi i povijesti Labina i cjelokupne Labinštine. Od arheoloških nalaza koji svjedoče o više tisućljetnoj
povijesti Labina, do tematski osmišljene rudarske sobe i vjerne replike rudnika, od tragova ruralne baštine, etnografije, do raskošnog života u starogradskoj jezgri, znamenitih ličnosti koje su obilježile Labin na karti Europe. Osim stalnog postava posjetitelji će moći razgledati izložbu posvećenu Giuseppini Martinuzzi koja je svečano otvorena u prosincu 2022. te uz kustose posjetiti muzejski depo. Prostor depoa čuva brojne predmete koji svjedoče o raznolikosti naše baštine, a nije ih moguće vidjeti. O muzejskim predmetima brine muzejski tehničar, a stručno obrađuje i dokumentira kustos. Važna su to i plemenita zanimanja koja su ključna u redovnom radu muzeja.
„Ovogodišnja Noć muzeja omogućit će vam upoznavanje sa stručnim muzejskim radnicima, njihovim svakodnevnim poslom, važnosti muzeja za zajednicu i skrivenim predmetima u muzejskom depou. Neke od predmeta moći će se i crtati u sklopu likovne radionice koja se organizira u Gradskoj galeriji preko puta muzeja.“ – izjavila je Renata Kiršić, ravnateljica POU Labin.
Posjeti stalnom postavu i depou odvijaju se u u 18.00 i 19.00 sati, a vodit će ih kustosi muzeja u pratnji muzejskog tehničara. Nije potreba prethodna najava.
U Gradskoj galeriji se s početkom u 18.00 sati odvija likovna radionica pod vodstvom Marine Rajšić, akademske umjetnice mlađe generacije, u tehnici tuša gdje će polaznici imati prilike crtati predmete iz muzejskog depoa. Sudjelovanje je besplatno, ali je potrebna najava na mail tzg.labin@pu.ht.hr .
Likovnu radionicu organiziraju Pučko otvoreno učilište Labin te Turistička zajednica Grada Labina koja se ove godine pridružuje obilježavanju Noći muzeja.

Vidimo se na Noći Muzeja u labinskoj starogradskoj jezgri!

Možda vas zanima i ovo

Back to top button