Kino

26.02. u 19:00

Tar

 

Originalni naslov: Tár
U kinu od: 26.01.2023
Dužina filma: 158 minuta(e)
Država/Godina: USA/2022
Žanr: drama, glazbeni
Glumci: Cate Blanchett, Nina Hoss, Julian Glover, Noémie Merlant, Sophie Kauer
Redatelj: Todd Field
Distribucija: Editus d.o.o.
Dobna preporuka: (12)

Redatelj Todd Field napisao je ovu originalnu priču upravo za Cate Blanchett, a film je smjestio u međunarodni svijet klasične glazbe, usredotočen na Lydiu Tár, koju mnogi fiktivno smatraju jednom od najvećih živućih skladateljica/dirigenata i prvu ženu šefa dirigenta velikog njemačkog orkestra.

Sinergija ega, talenta i osobne odgovornosti sudaraju se u zaista izvanrednoj, na trenutke potresnoj izvedbi glavne glumice. To je priča o nesvakidašnjem karakteru i krahu karijere, ali ono što taj pad čini tako uvjerljivim je to što se događa vrlo postupno i izvire iz korijena. Priča se odvija u pažljivo orkestriranim pokretima, tako da nas svaki pokret uvlači sve dublje i dublje u Lydijin vrlo utjecajan i rigidno hijerarhijski glazbeni svijet.

Taj svijet obuhvaća New York, gdje predaje na Juilliardu, i Berlin, gdje je glavna dirigentica Berlinske filharmonije. U Berlinu također stvara svojevrstan dom sa svojom partnericom Sharon (Nina Hoss), koja je i sama uspješna violinistica, i njihovom malom kćeri.

Možda vas zanima i ovo

Back to top button