Gradska galerija

FEDOR DŽAMONJA OTVARA IZLOŽBENU SEZONU GRADSKE GALERIJE LABIN

Ovogodišnji program Gradske galerije Labin* započinje izložbom umjetnika Fedora Džamonje naziva Fotografije u petak, 24. ožujka, s početkom u 19.00 sati.

Izložba je prošle godine premijerno postavljena u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu, u kustostvu Branka Franceschija, ravnatelja ustanove.
U Gradskoj galeriji predstavit će se fotografije iz nekoliko ciklusa autorova opusa s motivima prirode iz ranijih faza stvaralaštva do najrecentnijih radova, koji su dio privatnog vlasništva Fedora Džamonje.

Fedor Džamonja rođen je 1955. u Splitu. Studirao je povijest umjetnosti u Zagrebu, a potom nastavio u Londonu studije arhitekture i likovne akademije. Profesionalno se bavi fotografijom od 1982. godine, medijem koja postaje njegovim primarnim medijem umjetničkog izražavanja. Ujedno se bavi grafičkim dizajnom. Po smrti oca, nastavlja voditi Atelier Džamonja, a 2019. s obitelji osniva Zakladu Džamonja.

O umjetniku kustos Branko Franceschi navodi: Za prezentaciju izabranih fotografija iz fotografskog opusa Fedora Džamonje u Gradskoj galeriji Labin ključne su izvjesne netipične autorske osobine koje su konstanta njegovog odnosa prema samom mediju i čine ga specifičnom pojavom unutar danas uobičajenog fotografskog diskursa. Najprije valja istaknuti da Fedorov opus nije obiman, te je čak tematski svediv na tipične fotografske i likovne žanrove kao što su pejzaž i portret. Namjerno smo zaobišli onaj segment opusa s motivom očevih skulptura, jer je intencija izložbe predstaviti Fedorove samostalne likovne interese i njegovu stvaralačku posebnost u korpusu suvremene hrvatske fotografije.**

* Više o konceptu ovogodišnjeg programa vidi na: O nama: Gradska galerija Labin

**Branko Franceschi, isječak iz teksta predgovora kataloga izložbe

 

Na reprodukciji: 

Fedor Džamonja, Oluja #1, Valkanela, Vrsar, 2011. (2012.) © Fedor Džamonja

 

DETALJNA BIOGRAFIJA UMJETNIKA

Fedor Džamonja (Split, 1955.)

1955. Rođen u Splitu, 11. prosinca
1970. Počinje se baviti slikarstvom
1972. Prva izložba slika i crteža
1972. Upisuje studij povijest umjetnosti u Zagrebu
1974. Upisuje studij arhitekture na školi “Architectural Association” u Londonu
1975. Počinje se baviti fotografijom
1981. Upisuje slikarstvo na likovnoj akademiji “Byam Shaw” u Londonu
1982. Započinje se baviti profesionalnom fotografijom
1983. Odlazi u Firenzu
1984. Prvi poslovi kao grafički dizajner
1985. Vraća se u Zagreb
1989. Odlazi u Bruxelles
1996. Osniva studio za reklamnu fotografiju i grafički dizajn “P.E.R. sprl.” Bruxelles
2001. Započinje surađivati sa “Kaligrafom”, Zagreb
2007. Osniva samostalnu djelatnost u Zagrebu
2009. Nakon smrti oca nastavlja voditi “Atelier Džamonja”
2019. Osniva sa familijom “Zakladu Džamonja”
2020 Seli se u Vrsar
Trenutno živi i radi između Vrsara, Zagreba i Bruxellesa

O KUSTOSU

Branko Franceschi uvaženi je povjesničar umjetnosti, kustos i likovni kritičar iz Zadra. Sadašnji je ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti (nekadašnje Moderne galerije) u Zagrebu. Svojevremeno, bio je voditelj galerije „Miroslav Kraljević“ u Zagrebu. Obnašao je dužnost ravnatelja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb, kao i Galerije umjetnina u Splitu.
Autor je i kustos brojnih izložbi suvremene umjetnosti i umjetničkih monografija, te nacionalnih i međunarodnih umjetničkih projekata.

Možda vas zanima i ovo

Back to top button