Gradska galerija

Revivial izložbi umjetnika mlađe generacije u kapeli sv. Stjepana

Otvorenje izložbe Vite Jončić naziva We’ll always have fire, održava se u petak, 23. lipnja 2023., u 20 sati  u organizaciji Gradske galerije Labin u prostoru nasuprotne kapele sv. Stjepana.

Izložba ostaje otvorena do 22. srpnja u radnom vremenu galerije/muzeja, a pratit će je edukativni program radionica i tribina.

Realizacija je ostvarena sredstvima Grada Labina i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Ove godine Gradska galerija Labin poduzima revivial izložbi umjetnika mlađe generacije u kapeli sv. Stjepana održavanih prijašnjih desetljeća u tom prostoru od strane raznih projekata. Pod organizacijom galerijske ustanove, namjera je uprisutniti izložbe koje svojim konceptom mogu transformirati desakralizirani prostor negalerijske uporabe u novi kontekst i paradigmu suvremenog umjetničkog jezika naslanjajući se, pritom, na središnji izložbeni program galerijskog prostora te postavku umrežavanja i vidljivosti mlađih umjetnika potenciranog trenutnom izložbom Percepcije. Cilj je poticanje diskursa umjetnika i kulturnih djelatnika mlađe generacije s različitih područja za razmjenu iskustava i poticanje novih suradnji i projekata.

Prva od dviju planiranih ovogodišnjih izložbi je instalacija zagrebačke autorice Vite Jončić naziva We’ll always have fire.

O IZLOŽBI

Uvijek ćemo imati vatru / We’ll always have fire je multimedijalna site-specific instalacija, koja se bavi pitanjem ekološkog stanja četiri, za život ključna, prirodna elementa. Izložba je izvedena unutar Copper Leg umjetničke rezidencije u Estoniji 2022. godine, a u razrađenijem obliku predstavlja se u produkciji Gradske galerije Labin.

Idejna premisa instalacije jest da su tri elementa (voda, zemlja, zrak) nepovratno zagađena, dok jedino vatra u tom smislu ostaje netaknuta. Humak zemlje postavljen unutar okvira ili u slobodnom rasteru upućuje na jedan od elemenata fizički prisutnog u prostoru dok se vatra, voda i zrak (iako sveprisutan, što evocira dodatni element nelagode idućim udisajem) vizualno, auditivno i olfaktivno postavljaju u prostor projiciranim izmjeničnim found-footage snimcima njihovih prirodnih stanja na humak i staklenu kutiju, iz koje izvire umjetno izazvan dim. Angažiranjem svih osjetila (moguće i taktilnog doticanjem zemlje) u zamračenom prostoru dovodi do osvješćivanja korelacije uvjetovanosti čovjeka o okolišu, prevođenjem neposrednog u direktan dijalog pojednostavljivanjem na osnovnu simboliku elemenata i (ljudske) interakcije.

Kustosica izložbe je Stephanie Peršić.

BIOGRAFIJA UMJETNICE

Vita Jončić (Zagreb, 1995.) vizualna je umjetnica. Preddiplomski studij završila je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo, 2017., a potom 2018. diplomirala na University of the Arts London, London College of Communication, smjer film. Stvara u mediju filma, fotografije, slikarstva, videa i prostornih instalacija. U recentnoj umjetničkoj praksi glavne teme koje obrađuje su pojave koje stvara ljudska prisutnost u prirodi, kao i uloge i utjecaji pojedinca na izgradnju strukture društva. Redovito sudjeluje na rezidencijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dosad se predstavila na četiri samostalne i nekoliko skupnih izložbi, kao i projekata intervencija u prostoru. Dobitnica je druge nagrade Grisia Youth (Rovinj, Hrvatska) 2021.

POPIS IZLOŽBI

Samostalne

  1. Transformacija uspomene, Multimedijalni kulturni centar Split, Split
  2. Boli me kuća, u suradnji s Anom Marijom Maravić: Galerija Matice hrvatske, Zagreb; Urbani park HD, Karlovac; Kulturni centar Jadran, Dubrovnik

Skupne

  1. 20. Festival prvih: Vrijeme rizika – nesigurnost kao konstanta, s radom Boli me kuća

(suradnja s Anom Mariom Maravić), Centar KNAP, Zagreb

              Concept 2022, s radom Transformacija uspomene, Czong Institute for Contemporary      Art (CICA), Gimpo-si (Južna Koreja)

               Copper Leg Artist Residency Open Doors, s radom We’ll always have fire, Vaskjala, Rae Koolimaja (ES)

  1. 2nd International video art biennale, s radom Topografije vremena, online izložba

           On media. Signals and connections, s radom Topografije vremena, Millepiani, Rim (IT)

            Grisia Youth, s radom Transformacija uspomene, Sv. Eufemija, Rovinj

            Split Videoart festival, s radom Topografije vremena (suradnja s Ivanom Jamićem), Prokultura, Split

           Zone prisutnosti, Galerija Nova, Zagreb

Možda vas zanima i ovo

Back to top button