Gradska galerija

Produžena izložba Vite Jončić We’ll always have fire

Dostupan razgled do 14. kolovoza

Site-specific instalacija smještena u prostor kapele sv. Stjepana otvorena 23. srpnja, produžena je do 14. kolovoza u radnom vremenu Gradske galerije Labin.

O IZLOŽBI

Uvijek ćemo imati vatru / We’ll always have fire je multimedijalna site-specific instalacija, koja se bavi pitanjem ekološkog stanja četiri, za život ključna, prirodna elementa. Izložba je izvedena unutar Copper Leg umjetničke rezidencije u Estoniji 2022. godine, a u razrađenijem obliku predstavlja se u produkciji Gradske galerije Labin.

Idejna premisa instalacije jest da su tri elementa (voda, zemlja, zrak) nepovratno zagađena, dok jedino vatra u tom smislu ostaje netaknuta. Humak zemlje postavljen unutar okvira ili u slobodnom rasteru upućuje na jedan od elemenata fizički prisutnog u prostoru dok se vatra, voda i zrak (iako sveprisutan, što evocira dodatni element nelagode idućim udisajem) vizualno, auditivno i olfaktivno postavljaju u prostor projiciranim izmjeničnim found-footage snimcima njihovih prirodnih stanja na humak i staklenu kutiju, iz koje izvire umjetno izazvan dim. Angažiranjem svih osjetila (moguće i taktilnog doticanjem zemlje) u zamračenom prostoru dovodi do osvješćivanja korelacije uvjetovanosti čovjeka o okolišu, prevođenjem neposrednog u direktan dijalog pojednostavljivanjem na osnovnu simboliku elemenata i (ljudske) interakcije.

Kustosica izložbe je Stephanie Peršić.

   

BIOGRAFIJA UMJETNICE

Vita Jončić (Zagreb, 1995.) vizualna je umjetnica. Preddiplomski studij završila je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo, 2017., a potom 2018. diplomirala na University of the Arts London, London College of Communication, smjer film. Stvara u mediju filma, fotografije, slikarstva, videa i prostornih instalacija. U recentnoj umjetničkoj praksi glavne teme koje obrađuje su pojave koje stvara ljudska prisutnost u prirodi, kao i uloge i utjecaji pojedinca na izgradnju strukture društva. Redovito sudjeluje na rezidencijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dosad se predstavila na tri samostalne i nekoliko skupnih izložbi, kao i projekata intervencija u prostoru.

 

FOTO: Marina Rajšić, Postav instalacije, 2023. ©Pučko otvoreno učilište Labin

Možda vas zanima i ovo

Back to top button