Kino

NEDJELJA 6.08.2023. LA DOLCE VITA u 20.30 h / KINO LABIN

U prodaji je 120 ulaznica. Predrezervacije na kino-labin@uciliste-labin.hr, karte se podižu pola sata prije projekcije na blagajni kina.

Režija: Federico Fellini
Scenarij: Federico Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli
Uloge: Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimée

Trajanje: 180 min

“Slatki život”, metaforična drama o površnosti suvremenoga društva, možda ne spada u najpopularnija djela velikoga talijanskog filmaša Federica Fellinija (1920-1993), ali u njegovu ukupnome stvaralaštvu zasigurno zauzima mjesto ključnoga filma što dijeli razdoblje nastavljanja neorealističnih nadahnuća i klasične naracije te modernističkoga razdoblja u kojemu prevladavaju metanarativnost i prepoznatljiva fellinijevska mozaična struktura nizanja situacija iz otuđene svakodnevice s junacima u potrazi za vlastitim bićem.

Rimski novinar Marcello Rubini (M. Mastroianni) u neprestanoj je potrazi za društvenim senzacijama kojima će ispuniti svoje članke tiskane u popularnome dnevniku. Dio njegovog posla je da bude prisutan svakome događaju o kojemu govori krema talijanskoga glavnoga grada: otvorenju velike izložbe, konferenciji za novinare glasovite međunarodne filmske zvijezde Sylvije (A. Ekberg) koja u Cinecittà snima najnoviji film, razuzdanoj zabavi visokoga društva… Usput se u noćnome lokalu susreće s ocem, odvodi u bolnicu djevojku koja je zbog njegove nevjere pokušala samoubojstvo, ispraća prijatelja kojemu je samoubojstvo uspjelo, na morskoj obali dočekuje golemu ražu kao nesvakidašnji ulov lokalnih ribara… Upravo s ovim filmom Fellini snažno oblikuje svoga vjernog glumačkoga tumača, Marcella Mastroiannija (8 i pol) – kojega kasnije preuzimaju Antonioni, Ferreri, Germio, Monicelli, Scola i drugi velikani – kao predstavnika pasivne inteligencije nesposobne za suprotstavljanje svijetu utemeljenom na ispraznim materijalnim dobrima. Film snimljen 1960. donosi i niz drugih, ne samo filmskih, inovacija poput nikada kao danas aktualnoga naziva paparazzo koji nastrpljivi fotoreporteri duguju upravo prezimenu Fellinijeva lika koji tumači Walter Santesso, pa i same sintagme slatki život kojom se općenito određuje vegetiranje tzv. zlatne mladeži, a po kojemu je ime dobio karakteristični odjevni predmet. Veličinu i višeznačnost stvaralaštva jednoga od najvećih umjetnika 20. stoljeća i filmskih autora od početaka kinematografije, Federica Fellinija, te možda prvoga svjetskog redatelja superzvijezdu, teško je, ako ne i nemoguće pojmiti bez poznavanja ovoga filma punoga karakterističnoga gorka humora, melodramatike i tragičnosti.

Federico Fellini rodio se 20. siječnja 1920. godine u Riminiju. Smatra se jednim od najboljih i najutjecajnijih filmskih redatelja svih vremena, a film koji mnogima prvi padne na pamet kada se spomene ovaj legendarni filmaš zasigurno je “La Dolce Vita”.

Možda vas zanima i ovo

Back to top button