Gradska galerijaNovosti

Domen Martinčič, Osobni eksperimenti*

Izložba mladog slovenskog režisera u kapeli sv. Stjepana

Gradska galerija Labin otvara u nedjelju, 20. kolovoza, drugu iz ciklusa izložbi umjetnika mlađe generacije u prostoru kapele sv. Stjepana. . Fotografskom izložbom Osobni eksperimenti* predstavlja se slovenski autor Domen Martinčič, režiser i diplomant snimanja na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. Otvorenje je u 20.30 sati, nakon kojeg će biti prikazan i jedan kratkometražni film po izboru autora.

Izložba će okupiti pet fotografskih ciklusa nastalih za njegova studija na ADU (Akademiji dramskih umjetnosti) u Zagrebu, kada se autor prvi puta ozbiljnije susreće s ovim medijem. Radovi proizašli iz formi studentskih eksperimenata, primarno su zaokupljeni pronalaženjem raznovrsnih načina prezentacije fotografije, bliskim filmskim i kazališnim asocijacijama.

Kustosica izložbe Stephanie Peršić u tekstu govori:

„Naziv fotografske izložbe autora Domena Martinčiča, indikativno naznačava pozadinu i motive nastanka radova. Ovaj režiser diplomirao na Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju Sveučilišta u Ljubljani i trenutni diplomant snimanja na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, pretočio je svoje fotografske eksperimente nastale za potrebe studija u izlagačku cjelinu sastavljenu od pet različitih, no srodnih ciklusa. Martinčič se fotografijom započeo baviti relativno nedavno, dolaskom na ADU u Zagreb, stoga ne čudi kako je njegov pristup u prezentiranim ciklusima prožet i tehnički vezan filmskim i kazališnim scenskim utjecajima. . Istovremeno, fotografija koju izučava odmiče se od očekivane fotografije sa snimateljskog seta, temeljeći se na suvremenim fotografskim tendencijama. Osim tehničkim promišljanjem eksperimentirajući s prikazom motiva, proučavanja utjecaja svjetla i prezentacije fotografija, Martinčič se tematski opredjeljuje za sebi bliske, osobne narative pretežno se baveći ljudskim gestama i ekspresijama kroz uski krug protagonista iz vlastite obitelji i prijatelja. Time naglašava intimnost trenutaka i uvlači gledatelja u osobni svijet postojećim povjerenjem između fotografa i subjekata, očitovanim na njihovim licima, ali i odabirima fotografija najiskrenijih iskaza.“

Izložba ostaje otvorena do 20. rujna u radnom vremenu galerije (pon – ned 10 – 14; 18 – 21).

Izložba će se realizirati sredstvima Grada Labina i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

 

O AUTORU

Domen Martinčič (Trbovlje, Slovenija, 1992.)

magistrirao je filmsku režiju s kratkim filmom »1319. dan« na Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju Sveučilišta u Ljubljani. Film je premijerno prikazan na 17. Nice Short Film Festivalu. Snimio je film »Ljubljana – Munchen 15:27« (režija: Katarina Morano) koji je prikazan na 52. IFF-u u Karlovim Varyma i dobio posebno priznanje žirija na 25. Sarajevo Film Festivalu. Od 2018. studira snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Bavi se filmom, fotografijom i kazalištem.

 

 

 

 

 

Možda vas zanima i ovo

Back to top button