Gradska galerija

MATEJ KNEŽEVIĆ – vizualni umjetnik i specijalist urologije u Gradskoj galeriji Labin

Ambijentalna instalacija Pažljivo praćenje

U Gradskoj galeriji Labin u petak, 25. kolovoza u 20.00 sati otvara se izložba zagrebačkog vizualnog umjetnika i specijalista urologije Mateja Kneževića, koji će ambijentalnu instalaciju Pažljivo praćenje predstaviti labinskoj publici. Kustos izložbe je Mladen Lučić, povjesničar umjetnosti, likovni kritičar i muzejski savjetnik u mirovini.

Izvor: Vizkultura, Matej Knežević

O Kneževiću Lučić kaže sljedeće:

Matej Knežević (liječnik po obrazovanju) vizualni je umjetnik koji je svoj umjetnički put započeo prije petnaestak godina te je za svoje inventivne i originalne radove stekao naklonost publike i kritike. Nakon što se okušao u klasičnim disciplinama (crtež, slikarstvo, kiparstvo) uskoro izabire multimedijalne instalacije kao svoje prepoznatljivo izražajno sredstvo. Prvih nekoliko godina Knežević se tematski vezao uz probleme potrošačkog društva i konzumerizma, ali se doticao i nekih društveno – političkih, prije svega hrvatskih aktualnosti. Njegov je likovni izraz prožet duhovitim i inventivnim detaljima što proviruju iz smislene cjeline pomno zamišljenih i precizno realiziranih ambijentalnih instalacija, te na originalan način komentira socijalne i egzistencijalne probleme našeg društva. Međutim, Knežević ne analizira i ne secira samo devijacije koje su dovele do sustavnog urušavanja općih kulturoloških i civilizacijskih vrijednosti, već nam svojim duhovitim intervencijama i smislenim sitnim podvalama unutar vlastito odabranog narativa, nudi mogućnost da ih, održavajući zdravi duh, prevladamo. Knežević od 2018. godine sve češće uključuje pojmove iz medicinske teorije i prakse u svoj konceptualni umjetnički diskurs te kreira impozantan stvaralački opus jedinstven u dosadašnjoj hrvatskoj produkciji suvremene umjetnosti. Njegovi multimedijski ambijenti bazirani na uporabi i višeznačju ready-made predmeta spajaju osobni, profesionalni i obiteljski kontekst s univerzalnim obilježjima i vrijednostima te dovode do iznenađujućih rezultata pomaknutog značenja, svijet u kojem sve jest, ali i ništa nije, onaj svijet gdje faktično postaje relativno.“

Matej Knežević (Slavonski Brod, 1983.)

vizualni je umjetnik i specijalist urologije. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu upisuje 2002. gdje je diplomirao 2008., dok je  Specijalizaciju iz urologije završio 2015. godine. Od 2016. godine specijalist je urologije u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice u Zagrebu. Vizualnom umjetnosti bavi se od 2009. godine uglavnom kreirajući multimedijalne ambijente. Od 2013. godine izlagao je na tridesetak skupnih i šesnaest samostalnih izložbi između ostalih u Art radionici Lazareti u Dubrovniku, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu, RU Gallery u New Yorku i Atelierima Žitnjak u Zagrebu.  Dobitnik je Dekanove nagrade Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 2008. te nagrade Radoslav Putar za najboljeg mladog suvremenog umjetnika Instituta za suvremenu umjetnost u Zagrebu 2017. godine. Voditelj je hibridnog umjetničko-medicinskog prostora Ligatura na Odjelu Urologije Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Živi i radi u Zagrebu.

www.matejknezevic.com

 

Izložba se  realizira sredstvima Grada Labina i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a ostaje dostupna za razgled do 15. listopada 2023. u radnom vremenu Galerije.

Možda vas zanima i ovo

Back to top button