Gradska galerija

Prožimanje eksperimentalnog i osobnog u fotografijama

Izložba slovenskog režisera i diplomanta snimanja Domena Martinčiča

Domen Martinčič slovenski je režiser i diplomant snimanja pri zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. U organizaciji Gradske galerije Labin u prostoru desakralizirane kapele sv. Stjepana predstavlja se fotografskom izložbom Osobni eksperimenti* koja je otvorena ove nedjelje, 20. kolovoza.

Pripadnik je mlađe generacije autora, a filmsko i kazališno ishodište pretače u fotografski izričaj temeljen na studijskim eksperimentima prikaza i prezentacije fotografija. Ciklusi Crni portreti, 3D  i Crne kutije posjetitelja navode na uključenost u radove traganjem za obrisima i detaljima portretiranih, pronalaska točke trodimenzionalne prostornosti fotografije ili pak sâmih fotografija skrivenih unutar kutija. Životnost i bilježenje ekspresija svakodnevnih trenutaka portretiranih dobivena je korištenjem modela iz intimnog kruga obitelji i prijatelja čime se objašnjava atribut „osobnog“ u nazivu izložbe.

Kako kustosica Stephanie Peršić navodi: „ponovno se vraćajući na naziv izložbe, valja uputiti na simbol * („zvjezdice“), koji nam ovom prilikom ne otkriva ništa nova niti upućuje na dodatna objašnjenja. Simbolom „zvjezdice“ upisuje se sve onkraj prikazanog i rečenog, što će autor daljnjim djelovanjem ponuditi.“

Na otvorenju je prikazan autorov kratkometražni film “Slobodna tema” dostupan na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=ZPMnfA_-1l8&pp=ygURZG9tZW4gbWFydGluxI1pxI0%3D

Ovo je ujedno druga ovogodišnja izložba ostvarena u negdašnjem sakralnom prostoru, kojom Gradska galerija Labin ostvaruje postavljene intencije veće vidljivosti i promocije mlađe generacije umjetnika stavljajući naglasak na umrežavanje umjetnika i kulturnih radnika, razmjenu ideja te sadašnje i buduće suradnje. Splet umjetnosti sadašnjeg i nekih minulih razdoblja smještajem suvremenog sadržaja u novovjekovni prostor (s devetnaestostoljetnom oltarnom palom) stvara ambivalentno prožimanje i novi život kapele kao kulturnog dobra.

 

 

 

 

 

Izložba je ostvarena sredstvima Grada Labina i Ministarstva kulture i medija RH.

Ostaje otvorena do 20. rujna i dostupna za razgled u radnom vremenu Galerije.

Foto Marina Rajšić©Pučko otvoreno učilište Labin

Možda vas zanima i ovo

Back to top button